NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse studenten verdienen het meest

Het Rotterdamse spreekwoord 'In Rotterdam wordt het geld verdiend, in Den Haag wordt het verdeeld en in Amsterdam wordt het over de balk gesmeten' blijkt echt waar te zijn. Tenminste als het gaat om studenten.

ING heeft onderzoek gedaan naar hoe studenten omgaan met geld en daaruit komt naar voren dat de Rotterdamse studenten inderdaad het meest verdienen (540 euro per maand) van heel Nederland, terwijl Amsterdamse studenten juist het meeste geld uitgeven.

Bijbaan

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat studenten een bijbaan een belangrijkere inkomstenbron vinden dan de studiefinanciering. Driekwart van de studenten werkt naast zijn of haar studie, waarbij het relatief om meer thuiswonende dan uitwonende studenten gaat. Het gemiddelde inkomen van de werkende studenten is 450 euro per maand.

Studenten die rechten doen verdienen het meest met hun baantjes: gemiddeld 14 euro per uur; medici verdienen met 9 euro per uur het minst. De meeste uren maken studenten uit Rotterdam, Tilburg en Amsterdam. Gemiddeld werken ze 13 uur per week naast hun studie.

Baankansen

Wat verder opvallend is, is dat de kansen op een goede baan en een hoog inkomen, bij jongens veel belangrijk is dan bij meisjes. Bij jongens vindt 60 procent belangrijk wat ze uiteindelijk kunnen gaan doen, na hun studie. Bij meisjes is dat 48 procent. Per studie zie je ook verschillen. Zo hebben de meeste studenten die letteren of sociale wetenschappen studeren de baankansen niet laten meewegen bij hun keuze.

Als ze uiteindelijk klaar zijn met hun studie verwachten studenten binnen een half jaar een baan te krijgen. Economen, technici en juristen zijn het meest overtuigd van de baankansen van hun eigen studierichting. Het verwachte startsalaris ligt gemiddeld op 2100 euro. In werkelijkheid ligt dat hoger.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl