NOS NieuwsAangepast

Studenten dagvaarden universiteiten om tweede studie

Studenten slepen acht universiteiten voor de rechter. Ze zijn het niet eens met het collegegeld dat gevraagd wordt voor tweede studies. Het bedrag is te hoog, vinden de studenten. En ze zeggen dat de universiteiten de regels overtreden en zelfs illegale prijsafspraken maken.

Vandaag krijgen de acht universiteiten de dagvaarding bezorgd. Het gaat om de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en de Radboud Universiteit. Sinds vorig jaar krijgen universiteiten geen geld meer voor afgestudeerden die een tweede studie gaan volgen.

Volgens de advocaat van de Stichting Collectieve Actie Studenten, Maarten Kalkwiek, baseren de universiteiten het collegegeld niet op de kosten, maar op de gebruikelijke overheidsbijdrage, die ze nu dus mislopen. Kalkwiek zegt dat dat niet correct is, omdat die overheidsbijdrage voor een groot deel aan overheadskosten opging. Daarnaast blijkt uit notulen van de Universiteit Utrecht dat die helemaal geen aanmeldingen voor een tweede studie willen. De hoogte van het bedrag is vastgesteld met als doel om studenten te weren. Er staat letterlijk "om een toestroom te voorkomen".

En in de notulen is ook te lezen dat er illegale prijsafspraken zijn gemaakt: "UvA en VU zouden elkaar op masters niet financieel moeten beconcurreren". "Dit is een regelrechte overtreding van het kartelverbod", aldus Kalkwiek.

Reacties

We hebben een paar gedagvaarde universiteiten gevraagd om een reactie. Ze zeggen dat ze gewoon de kosten doorberekenen in het collegegeld en verder wachten ze de rechtzaak af.

Rondshoppen

Eerder schreven we al dat het de moeite loont om een beetje rond te shoppen als je een tweede studie wil doen. Uit een rondgang bleek dat er grote prijsverschillen zijn tussen de bedragen die universiteiten vragen; het kan duizenden euro's schelen. Het overzicht van die verschillen vind je in de animatie hiernaast.

In ruil voor het geld dat universiteiten voor een tweede studie kregen, besloot het kabinet dat ze zelf het tarief van deze studie mochten bepalen. De marktwerking kwam dus het hoger onderwijs binnen, tot groot verdriet van de studentenbonden.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl