NOS NieuwsAangepast

Wonen in een illegaal studentenhuis

"We doen eigenlijk nooit meer open als er een onbekend iemand voor de deur staat." zegt Simone, een 22-jarige studente uit Utrecht. De angst bij haar en haar huisgenoten zit er flink in. Als ze worden ontdekt door controleurs van de gemeente dan worden ze hun studentenhuis uitgezet.

En Simone is niet de enige. Studentenunie VIDIUS krijgt steeds meer klachten van studenten die zich moeten verstoppen voor controleurs van de gemeente en van studenten die ineens hun huis worden uitgezet. Het is een gevolg van gemeentebeleid om studentenhuizen te verspreiden over de stad. Zo wil de gemeente de leefbaarheid in wijken vergroten en starters ook een kans te geven op de woningmarkt.

Als je een huis hebt waar meer dan drie studenten in wonen dan ben je verplicht om daar een vergunning voor te hebben. Sinds 2007 moet je als huiseigenaar een heffing betalen voor die zogenoemde 'omzetvergunning'. Wie al een studentenhuis had, kwam in aanmerking voor een aangepaste regeling. Maar wie sinds 2007 een nieuw studentenhuis wil opstarten, betaalt 20 duizend euro per vergunning. Tenminste, als je geluk hebt: in sommige (kracht)wijken worden helemaal geen nieuwe studentenhuizen toegestaan.

Papieren

Veel huiseigenaren hebben hun papieren niet op orde en hebben geen vergunning. Ook bij Simone is dat het geval. Ze woont met vijf studenten in huis. Volgens de regels zijn dat er dus twee te veel. "Maar, onze huiseigenaar wil geen kamers leeg laten staan. Hij zegt dat ie dan niets meer verdient aan ons." De risico's zijn voor vooral voor Simone en haar huisgenoten. Als ze betrapt worden, kunnen ze uit hun huis worden gezet.

De gemeente Utrecht vindt dat dit de verantwoordelijkheid is van de huisbazen. "Zij moeten zorgen dat ze de juiste vergunningen hebben en zich aan de regels houden." Maar, de vraag naar kamers in Utrecht is de afgelopen vijf jaar verdubbeld, moet de gemeente daar dan niet iets aan doen, in plaats van in de bestaande woningen te snijden? "Wij bouwen heel veel huizen bij voor studenten", zegt een woordvoerder. "Maar, zij zijn niet onze enige prioriteit: de krapte op de huizenmarkt geldt niet alleen voor hen. Ook starters moeten een betaalbaar huis kunnen kopen."

Rechtszaak

Morgen dient een rechtszaak die een huisbaas heeft aangespannen tegen de gemeente. Het verhaal van de studenten die in dat huis wonen, zie je vanavond (22:50) bij NOS op 3 op Nederland 3.

Naast Utrecht kent ook Eindhoven een beleid met omzetvergunningen voor studentenhuizen.

Door: Rob

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl