Libië: mogen we aub onze heli terug?

Langzaam maar zeker rukken de opstandelingen in Libië op naar Sirte, een van de laatste bolwerken van pro-Khadafi-troepen. De verovering van de geboortestad van Khadafi zou een belangrijke strategische en symbolische overwinning zijn voor de opstandelingen, maar is ook voor Nederland interessant. Op het strand van de kustplaats staat namelijk nog steeds de Lynx-helikopter die daar na een mislukte reddingsactie eind februari is achtergelaten. Het ministerie van Defensie hoopt de helikopter nu alsnog terug te krijgen.

Met een grijns op zijn gezicht vertelde Saïf Kadhafi, de zoon van Muamar Kadhafi, begin maart dat zijn troepen de Nederlandse Lynx-helipoter zullen houden. Maar de Libische troepen hebben er niet echt van kunnen genieten. In maart kondigde de NAVO namelijk een vliegverbod af boven Libië. En volgens defensiehistoricus Christ Klep kan je zo'n heli niet makkelijk starten. "Libië heeft door de jaren een ratjetoe aan helikopters verzameld, maar dit type hebben ze nooit in hun arsenaal gehad. Ze hebben noch de technische kennis noch het materieel om met de Lynx te kunnen vliegen."

Gestript

Volgens eerste luitenant Donny Demmers van het ministerie van Defensie houdt het ministerie het toestel nog steeds in de gaten. De meest recente informatie van NAVO-inlichtingen is al een week oud. "Het is nog niet bekend in welke staat de helikopter is, maar de inschatting is dat het geheel gestript is." Waarschijnlijk kan het vliegtuig niet vliegen omdat het te lang stil heeft gestaan. De accu's zijn daardoor leeg en ook de brandstoffilters moeten regelmatig vervangen worden.

Volgens Klep kan de NAVO de locatie van de heli gemakkelijk monitoren. "Radarvliegtuigen, de zogenoemde AWACS, kunnen het object vrij gemakkelijk herkennen. Ook vliegen er F-16's rond die het kunnen fotograferen." Dat de meeste recente info al een week oud is, geeft volgens Klep aan dat de helikopter voor Nederland en de NAVO geen prioriteit heeft.

Terugkrijgen

Waarom zouden we de heli nog terugwillen? Hij is gestript en al bijna dertig jaar oud. Bovendien wordt het type binnenkort vervangen door de NH-90. "Op de markt zou het, mits in goede staat, misschien een paar honderduizend euro opbrengen", zegt Klep. "Het terugkrijgen van de heli heeft nu vooral een politiek-symbolische waarde."

Of we de helikopter ook daadwerkelijk terugkrijgen is volgens de zegsman van Defensie afhankelijk van de wens van de overgangsraad. "We hebben ze daar nog niet over gesproken. Daarvoor is het nu nog te vroeg." Aanvankelijk hoefde Libië de helikopter trouwens niet terug te geven. Omdat Nederland nooit de oorlog heeft verklaard aan Libië, is het toestel officieel oorlogsbuit. Maar gezien de instabiele situatie in Libië is dat nu een grijs gebied.

Als Nederland de heli ooit terugkrijgt, zal dat volgens Klep zonder veel bombarie gebeuren. "De mislukte reddingsactie is een hoofdpijndossier voor Defensie. De terugkeer van de heli zal dan ook 'onder de radar' gebeuren. Misschien niets meer dan een persbericht."

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl