NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika zoekt Facebookracist

Ophef in Zuid-Afrika over een foto die op Facebook is verschenen. Op de foto is een blanke man te zien die als jager poseert naast het lichaam van een zwart jongetje. De politie in het land is nu op zoek naar de eigenaar van de Facebookpagina.

Wanted

De foto werd afgelopen weekend op de voorpagina van de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times gepubliceerd. Boven de foto stond de kop: Wanted: Facebook racist. Volgens de krant is het Facebookprofiel van iemand die zich Eugene Terrorblanche noemt, een woordspeling op de naam van de vermoorde leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) Eugene Terre'Blanche.

Onduidelijk

De afbeelding blijkt in 2007 genomen te zijn en de man op de foto moest zich toen al verantwoorden voor de foto. De man vertelde dat hij het jongetje op de foto betaalde om op die manier te poseren. Het is niet duidelijk of de politie in 2007 onderzocht heeft of de jongen inderdaad nog leeft. Ik weet niet in hoeverre de lokale politie onderzocht heeft of het kind nog in leven is", zegt McIntosh Polela van de gerechtelijke politie.

Ook nu heeft de politie de man op de foto ondervraagd. Hij laat weten geen idee te hebben waarom de foto nu opnieuw opduikt. De politie is nu op zoek naar de identiteit van Terrorblanche en roept iedereen op hen te helpen bij het onderzoek. Inmiddels hebben meer dan 25 Facebookvrienden van Terrorblanche de gebruiker uit hun lijst verwijderd. Ze zijn bang dat de foto tot geweld tegen hen zal leiden.

'Walgelijk'

Miranda Jordan, directeur van kinderrechtenorganisatie 'Women + Men Against Child Abuse' is geschokt door de foto. "Ik kon niet geloven wat ik zag. Dit is ziekelijk en walgelijk. Volgens Jordan kan iedereen die positief op de foto zou reageren aangeklaagd en verantwoordelijk gesteld kunnen worden. "Iedereen die in Zuid-Afrika woont, deze foto heeft gezien en de inhoud ervan niet gemeld heeft aan de politie kan zelfs aangeklaagd worden", aldus Jordan.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl