NOS NieuwsAangepast

Zonder benen in de halve finale WK atletiek

De Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius, heeft op het WK atletiek op de 400 meter een plaats in de halve finale weten te bemachtigen. Hij liep vandaag in zijn serie naar de derde plaats in 45,39 seconden. Wat zijn prestatie extra uitzonderlijk maakt is dat hij dit zonder onderbenen heeft weten te bereiken.

Pistorius werd zonder kuitbotten geboren, en wat er verder onder zijn knieën zat werd voor zijn eerste verjaardag geamputeerd. Desondanks wist hij met behulp van protheses aan zijn benen toch carrière als topsporter te maken, wat hem de bijnaam "Blade Runner" opleverde. Hij won de afgelopen jaren verschillende malen goud en brak record na record op de paralympics. Zijn droom was echter om ook aan reguliere atletiektoernooien mee te kunnen doen.

Dit was hem in eerste instantie niet gegund, omdat hij volgens wetenschappers door zijn protheses juist een oneerlijk voordeel zou hebben ten opzichte van gewone sprinters. De International Association of Athletics Federations verbood hem hierop mee te doen aan reguliere kampioenschappen. Pistorius stapte hierop naar het Hof Arbitrage voor Sport, een onafhankelijk tribunaal dat over geschillen op het gebied van sport oordeelt. Deze stelde de sprinter in het gelijk. Hij mocht meedoen aan de Olymische Spelen in Peking, maar het lukte hem niet zich te kwalificeren.

Het huidige Wereldkampioenschap atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu is Pistorius' eerste WK waar hij zich mag meten met valide spelers. Hij is tegelijkertijd ook de allereerste gehandicapte atleet die dit is gelukt. En voorlopig dus met succes: morgen mag hij weer terugkomen om zich op de renbaan te bewijzen.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl