'Schade orkaan Irene kan VS miljarden kosten'
Bewoners aan de oostkust van de Verenigde Staten zetten zich schrap voor de orkaan Irene die hen binnenkort zal bereiken. Volgens correspondent Wessel de Jong bereiden de Amerikanen aan de oostkust zich voor door vooral water en batterijen in te slaan. Maar ze kunnen misschien beter alvast wat geld apart zetten. De schade van de orkaan kan namelijk volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in de miljarden lopen. Vooral als miljoenenstad New York wordt getroffen.
Orkanen komen wel vaker voor in de VS, vooral in het zuiden van het land, maar eentje in de Big Apple? Dat is een zeldzaamheid. Volgens weerman Marco Verhoef is de kans dat New York wordt getroffen zo'n 25 procent. "De orkaan, die nu nog tot de derde categorie behoort, zal dan wel zijn afgezwakt tot een categorie 1-orkaan," zegt hij in het Radio 1-journaal. Voor de zekerheid is in zes staten, waaronder New York en New Jersey, alvast de noodtoestand uitgeroepen. Morgen komt de orkaan aan land en in de loop van zondag bereikt die New York.
Schade
Volgens het onlangs gepubliceerde rapport van de VU kan de orkaan in de grote steden overstromingen veroorzaken. In 1938 werd de stad ook al eens getroffen door een orkaan, de 'Long Island Express'. Die veroorzaakte toen omgerekend 38 miljard dollar. Zo groot zal de schade nu waarschijnlijk niet zijn. "De verwachte overstromingsschade aan gebouwen kan een paar tot 22 miljard dollar bedragen. De schade aan de lokale economie kan nog hoger uitvallen als door de orkaan bedrijven stil komen te liggen," zegt Jeroen Aerts, VU-hoogleraar klimaat- en waterrisico's.
Maar wie gaat dat dan betalen? Een deel van de schade aan huishoudens zal worden vergoed door het nationale verzekeringsprogramma voor overstromingschade. Ongeveer de helft van de huishoudens in gebieden met een hoog overstromingsrisico in de VS heeft zo'n verzekering. De rest van de schade wordt mogelijk vergoed door de federale overheid. Volgens Wouter Botzen, universitair docent milieueconomie aan de VU, is de vergoeding daarmee beter geregeld in Nederland waar overstromingsschade niet is verzekerd. Maar de huishoudens in de VS zullen een deel van de schade onvermijdelijk zelf moeten betalen.
Toch blijven vooral de New Yorkers volgens correspondent De Jong laconiek onder de dreigende storm. "New York evacueren, dat is meer iets voor uit de film, dat is niet realistisch."
Door: Jan-Willem