NOS NieuwsAangepast

Bal gehakt is goed voor ego

Van denken aan vlees word je een hufter, dat concluderen psychologen van de Radboud universiteit Nijmegen en de Universiteit van Tilburg uit onderzoek.

De onderzoekers lieten mensen naar plaatjes van vlees en bomen kijken voordat ze een verdeelspel moesten doen. De proefpersonen die naar het vlees hadden gekeken, speelden het spel egoïstischer dan de mensen die naar de boom hadden gekeken. Dus: mensen die aan vlees denken, denken vooral aan zichzelf. Zo dringen ze vaak voor in winkels en willen bij een brand als eerste gered worden.

Of het eten van vlees hetzelfde effect heeft als het denken aan vlees is niet bekend, maar vleeseters denken natuurlijk wel meer aan vlees dan vegetariërs. "Behalve als iemand net vegetariër is, want die denkt de hele dag aan vlees", zegt sociaal psycholoog Roos Vonk van de Radboud Universiteit, die eerder voorzitter van Wakker Dier was.

Statussymbool

Mensen die aan vlees denken zouden zich volgens het onderzoek ook eenzamer en minder verbonden met anderen voelen. Vlees kan volgens de onderzoekers gezien kan worden als een soort statussymbool. Het hebben van vlees zorgt ervoor dat mensen stijgen in de hiërarchie: "Je zit als het ware boven aan de voedselketen als je vlees eet", aldus Vonk. Het denken aan een gehaktbal of biefstukje geeft dus ook een oppepper aan het ego.

Mensen die onzeker zijn willen liever een biefstukje dan een salade eten. "Mensen die niet onzeker zijn kiezen heel weinig vlees, dus je zou kunnen zeggen dat mensen die eigenlijk van binnen zwak en onzeker zijn dat hopen op te lossen door vlees te eten", aldus Vonk.

Door: Wendy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl