NOS NieuwsAangepast

Niet genoeg kleding voor militairen, vakbond deelt uit

Als militair op gympies lopen omdat je legerkistjes nog niet leverbaar zijn. Volgens de militaire vakbond VBM/NOV krijgen militairen van Defensie te weinig kleding en kopen ze daarom vaak zelf maar spullen. Om ze te helpen heeft de vakbond een inzamelingsactie gehouden onder oud-militairen en soldaten die schoenen, sportkleding, sokken en uniformen over hebben. Inmiddels zijn er twee kleine vrachtwagens vol spullen geleverd aan militairen in opleiding.

De voorzitter van de vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV, Jean Debie, zegt dat het probleem al sinds 2008 bekend is, maar dat Defensie niet in staat is om aankomende militairen fatsoenlijk te kleden. Het gaat om honderden mensen van alle rangen binnen het leger, die maanden moeten wachten op een goede basisuitrusting. Vooral met schoenen is er een probleem, volgens de bond zitten 900 man nog te wachten op passende schoenen. En door op gympen te lopen kunnen ze sneller blessures oplopen.

Kwaliteitseisen

Militairen bestellen nu via internet of kopen bij bijvoorbeeld de Hema of de Dump. Dat mag niet van Defensie, omdat die spullen niet voldoen aan de kwaliteitseisen. En ze krijgen ze ook niet vergoed omdat ze niet voldoen aan de eisen.

Een verkoper van de (web)winkel Benscore ziet meer militairen in opleiding binnenkomen die vooral schoenen komen kopen. Hij hoort verhalen over mensen die in de winter met gympen de hei op moeten. "Ik had laatst zelfs iemand van luchtmobiele brigade die 150 veldbedden kwam kopen, want die hadden ze ook niet", zegt hij.

Volgens Defensie zijn de tekorten 2012 weer weggewerkt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl