NOS NieuwsAangepast

'Twitter speelde nauwelijks rol bij rellen Londen'

Twitter heeft nauwelijks een rol gespeeld bij het ontstaan van de rellen in Londen en andere Britse steden een paar weken geleden. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De krant analyseerde meer dan 2,5 miljoen tweets over de rellen en daaruit blijkt dat het sociale netwerk vooral gebruikt werd om te reageren op de onrust en plunderingen.

Geen gehoor

Gisteren lieten Twitter en Facebook al weten geen gehoor te zullen geven aan de oproep van Britse ministers om mensen te bannen van hun websites of om hun sites te sluiten als er onrust uitbreekt. Vandaag zitten ze hierover om de tafel met de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May. De Amerikaanse bedrijven gaan de overheid ten sterkste afraden om noodmaatregelen te nemen die een nieuwe vorm van internetcensuur zouden kunnen inluiden.

Premier David Cameron wil dat relschoppers geband worden social networksites als Twitter en Facebook, naar aanleiding van de rellen in Londen en andere Engelse steden twee weken geleden. Maar of dat voorstel nog steun krijgt, is maar de vraag. May wil inventariseren wat de grote sociale netwerken zouden kunnen doen om onrust te beperken, in plaats van de sites af te sluiten. Ook wil ze kijken hoe de overheid gebruik kan maken van de websites, dus hoe politie en netwerksites kunnen samenwerken - wat nog een interessant discussiepunt kan worden.

Berichten verwijderen

Er is maar een uur uitgetrokken voor het overleg donderdag, dus grote beleidsveranderingen worden niet verwacht. Maar May wil wel dat de sociale netwerken meer verantwoordelijkheid nemen voor wat er op hun websites gepost wordt. En Twitter en Facebook moeten aantonen wat ze al doen om berichten die oproepen tot geweld te verwijderen. Facebook zegt dat ze ten tijde van de rellen in de Britse hoofdstad meerdere "geloofwaardige bedreigingen" hebben verwijderd. En Research in Motion, het Canadese bedrijf dat de BlackBerry maakt, moet uitleggen welke delen van hun Messenger privé of gecodeerd zijn. Relschoppers zouden vooral met Ping van BlackBerry gecommuniceerd hebben.

De sociale netwerken willen uitleggen wat zij gepaste maatregelen vinden tegen provocerend materiaal. Bedrijven kunnen gedwongen worden om berichten van gebruikers aan de politie te overhandigen. En de Britse politie wist enkele ongeregeldheden te voorkomen door privé-berichten op de BlackBerry te onderscheppen. Dat is mooi, maar hoe ver mag de politie hiermee gaan?

Door: Helen en Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl