NOS NieuwsAangepast

Waarom terug korter lijkt dan heen

Een helse lange autoreis moest eraan te pas komen voordat de vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk was bereikt... maar de weg terug naar huis leek veel korter! Veel mensen ervaren de terugreis als stukken korter dan de heenreis. Een wetenschapper van de Universiteit van Tilburg snapt nu waarom: we zijn veel te optimistisch over de heenreis.

Eftelingbezoekers, mensen die op de huishoudbeurs afkomen en studenten op de fiets; sociaal psycholoog Niels van de Ven van de Tilburgse Universiteit liet bijna 360 mensen meedoen aan zijn onderzoek naar de beleving van de reistijd. Driekwart van de deelnemers ervoer de heenreis als een stuk langer dan terug, terwijl de afstand en tijdsduur in werkelijkheid net zo lang waren.

Onderschatten

Meestal wordt aangenomen dat de terugweg korter voelt omdat de terugweg bekender is dan de heenreis, maar volgens de sociaal psycholoog Van de Ven klopt dat niet. Want het effect trad in zijn onderzoek ook op bij deelnemers die een even lange, maar andere en dus onbekende terugweg namen. Van de Ven concludeert dat verkeerde verwachtingen een betere verklaring is: "Mensen onderschatten vaak hoe lang de heenreis is en ervaren die daarom na afloop als lang. Met het negatieve gevoel over de heenreis nog in gedachten valt de terugreis dan juist mee".

Wetenschapper Van de Ven is nog niet klaar met de 'tijdsbeleving'. Hij onderzoekt bijvoorbeeld ook hoe mensen de duur van de eerste en de tweede helft van een voetbalwedstrijd ervaren.

Door: Wouter

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl