NOS NieuwsAangepast

Belangrijke documenten WikiLeaks toch niet gewist?

Ex-WikiLeaksmedewerker Daniel Domscheit-Berg heeft de deleteknop toch niet zo fanatiek gebruikt zoals er maandag werd beweerd. Hij zei dat hij 3500 belangrijke WikiLeaks documenten van de server had gewist. WikiLeaks bevestigde dat hier onder andere 5 gigabyte aan bestanden van de Bank of America bij zat, beelden van Amerikaanse troepen in Afghanistan en de No Fly-list. Op die lijst staan mensen die niet van en naar Amerika mogen vliegen

Sinds gisteren twittert WikiLeaks opeens documenten die Domscheit-Berg gewist zou hebben, onder andere de beelden van de Amerikaanse militairen. Nu ontkent (linken) Domscheit-Berg het wissen van bepaalde documenten, waaronder de documenten van de Bank of America. Die documenten komen uit 2009 en de documenten die hij heeft gewist zouden van januari tot december 2010 zijn.

Domscheit-Berg is niet verbaasd dat WikiLeaks de no-fly list nog heeft. "Ik kan bevestigen dat ik een no-fly list heb gewist, maar we hadden het eerder niet gepubliceerd omdat deze lijst al op internet te vinden was", stelt de ex-WikiLeaker.

Ruzie

De oprichter en voormalig werknemer kunnen het niet goed vinden met elkaar. Domscheit-Berg was lange tijd de tweede man van WikiLeaks, maar hij was het niet eens met de werkwijze van Assange. Hij vond dat alles om de oprichter zelf ging, het waren zijn bronnen en het was zijn project. Ze gingen met ruzie uit elkaar.

WikiLeaks probeert nog steeds aan gevoelige informatie te komen. Ze hebben hier nu ook social media voor ingezet. Iedereen kan zijn bevindingen twitteren met #wlfind.

door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl