NOS NieuwsAangepast

Weg met de slakken op de snelweg

Een vrachtwagen die tergend langzaam iemand inhaalt, of een oude dame die 60 kilometer per uur rijdt op de snelweg. Een bron van ergernis voor menig autorijder. De VVD wil nu een inhaalverbod voor vrachtwagens op alle snelwegen. Is dit dan het ei van Columbus?

Een op de vijf ongelukken met vrachtwagens is het gevolg van een inhaalmanoeuvre, stelt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. Op dit moment geldt er al een beperkt inhaalverbod voor vrachtwagens op ongeveer de helft van de Nederlandse wegen.

Het inhalen is eigenlijk alleen op tweebaanswegen verboden; uit een onderzoek van Rijkswaterstaat bleek namelijk dat het verbod niet nuttig is op snelwegen met meer dan drie rijbanen. Henk Meurs, hoogleraar Transport en Mobiliteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen voelt dan ook weinig voor dit initiatief. "Op plaatsen waar dit verbod effectief zou zijn, is het al ingevoerd. Het is vooral een maatregel voor boze automobilisten." Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) is niet enthousiast over het verbod. Volgens de organisatie is dit een enorme belasting voor het vrachtverkeer. Ze zijn wel voor een dynamisch verbod, wanneer het voor de verkeerssituatie nodig is, kan het verbod op de matrixborden worden aangegeven.

Aptroot wil juist dat er één regel voor het gehele land geldt, dit om verwarring te voorkomen. De maatregel zou volgens hem in heel Europa doorgevoerd moeten worden.

Minimumsnelheid

Ook de minimumsnelheid is Aptroot een doorn in het oog. Met 60 kilometer per uur tuffen over de snelweg, het mag. Ieder voertuig dat harder kan rijden dan 60 mag de weg namelijk gebruiken. Ook hier wil de VVD een stokje voor steken. In 1991 werd de minumumsnelheid afgeschaft. Aptroot wil deze weer een nieuw leven in blazen, om zo te zorgen dat de vrachtwagenchauffeurs zich niet meer hoeven te ergeren aan trage zondagsrijders of 'slakken' zoals hij ze ook wel noemt. "Het klinkt mij in de oren als een maatregel voor de perceptie. Ik heb nog nooit iemand met 60 kilometer per uur over de snelweg zien rijden", stelt Meurs.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl