NOS NieuwsAangepast

Ex-WikiLeaksmedewerker vernietigt documenten

Hoewel WikiLeaks-oprichter Julian Assange de afgelopen jaren veel respect en bewondering heeft geoogst, is het niet altijd koek en ei geweest tussen hem en al zijn medewerkers. Met enkelen werden de meningsverschillen zelfs zo groot dat ze uit de organisatie gestapt zijn en in januari van dit jaar een eigen klokkenluiderssite, genaamd OpenLeaks, hebben opgezet.

Nu heeft Daniel Domscheit-Berg, één van de OpenLeaks-oprichters, 3500 documenten met gevoelige informatie permanent gewist, zo zegt hij in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. Deze documenten zouden tot vorig jaar op de server van WikiLeaks hebben gestaan. Hiermee bevestigt hij eerdere berichten van WikiLeaks, waarin al werd gesproken over Domscheit-Berg's intentie om de documenten te vernietigen.

Inhoud

Onder het vernietigde materiaal zou onder andere de complete Amerikaanse no-fly list zitten, een lijst waarop alle namen van mensen staan die niet op een vliegtuig mogen stappen van of naar de Verenigde Staten. Verder zou er vijf gigabyte aan documenten van de Bank of America tussen zitten en gedetailleerde informatie over 20 neonazi-groeperingen. Assange stelt verder dat de documenten informatie over mensenrechtenschendingen en afluisterpraktijken bevatten.

Assange

Domscheit-Berg zegt de documenten vernietigd te hebben omdat Assange de veiligheid van de bronnen niet kon garanderen. In zijn boek "Inside WikiLeaks" stelde hij al dat Assange WikiLeaks autocratisch en onverantwoordelijk regeerde. Behalve de documenten nam Domscheit-Berg bovendien het systeem mee waar klokkenluiders veilig informatie mee naar WikiLeaks konden sturen. Hierdoor kunnen al bijna een jaar lang geen documenten meer via internet naar WikiLeaks worden gestuurd. Domscheit-Berg zegt dit te hebben gedaan omdat "kinderen niet met wapens horen te spelen". Hij zei verder het materiaal pas terug te geven als Assange liet zien dat hij er verantwoordelijk mee om kon gaan.

Saboteur

Assange omschrijft Domscheit-Berg in de persverklaring als een dief en een saboteur. Volgens het bericht heeft de voormalige medewerker de afgelopen jaren voortdurend geprobeerd WikiLeaks te chanteren en gedreigd gevoelige informatie aan de autoriteiten te overhandigen. Assange noemt de vernietigde documenten onvervangbaar en van groot publiek belang. Hij zegt verder dat de bronnen hun leven en vrijheid gewaagd om ze aan de organisatie te overhandigen. WikiLeaks zou het afgelopen jaar in onderhandeling zijn geweest met Domscheit-Berg over de teruggave van de documenten en de software, maar zou deze kortgeleden hebben stopgezet, omdat er getwijfeld werd aan de integriteit van de ex-medewerker en zijn welwillendheid om het materiaal terug te geven.

Julian Assange verblijft nog altijd in Engeland, in afwachting op de uitspraak over zijn uitlevering aan Zweden. Hij wordt daar verdacht van de verkrachting van twee vrouwen.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl