NOS NieuwsAangepast

Argentijnse providers blokkeren een miljoen blogs

Meer dan een miljoen blogs die gehost worden door Blogger.com zijn in Argentinië niet meer te bekijken. Ze worden door de internetproviders in het Zuid-Amerikaanse land geblokkeerd. Aanleiding hiervoor is een bevel van een Argentijnse rechter om twee webdomeinen te blokkeren. Door de manier waarop de providers gehoor hebben gegeven aan dit bevel zijn echter een stuk meer blogs niet meer te bereiken dan alleen de betreffende twee.

Leakymails

De website die de aanleiding de vormde voor de blokkade was Leakymails, met de domeinen leakymails.com en leakymails.blogspot.com. Op deze site werden persoonlijke emails van personen uit politieke, journalistieke en juridische kringen gepubliceerd. De makers van het blog willen op deze manier gevallen van corruptie aan het licht brengen. Volgens de rechter overteden de bloggers daarmee een wet die het verbied om politieke, technologische en militaire geheimen die de staatsveiligheid of diplomatieke relaties in gevaar brengen openbaar te maken.

Streisand

De beslissing van de rechter is zeer omstreden, aangezien het blog volgens critici geen gevaar voor de nationale veiligheid te noemen was. Vanwege de informele en persoonlijke aard van de gepubliceerde emails waren ze alleen nogal genant voor de getroffen personen. Ook wijzen critici van dit bevel op het zogenaamde "Streisand effect": het fenomeen waarbij informatie die van het internet wordt verwijderd of geblokkeerd juist veel wijder verspreid wordt (vernoemd naar zangeres Barbra Streisand, wier poging om de publicatie van foto's van haar huis te verhinderen juist leidde tot meer publiciteit). Als de rechterlijke macht de informatie echt onbereikbaar wil maken zullen ze de lijst met verboden sites dus constant moeten uitbreiden.

IP-adres

De internetproviders gaven gehoor aan het bevel door het IP-adres waarop deze site werd gehost te blokkeren. Het probleem is alleen dat meer dan een miljoen andere blogs op Blogger.com aan ditzelfde IP-adres zijn gelinkt. Het blokkeren van een specifiek domein is dan ook een stuk ingewikkelder dan het blokkeren van een heel IP-adres. De internetproviders lijken hierbij dus voor de snelle en makkelijke manier gekozen te hebben waar alle andere gebruikers van het IP-adres de dupe van zijn geworden.

Blogger.com is onderdeel van Google. Op hun blog heeft Google Zuid-Amerika laten weten in samenwerking met belanghebbenden bezig te zijn om deze blokkade ongedaan te maken.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl