NOS NieuwsAangepast

'Angst voor onrust in overvolle Britse gevangenissen'

In Groot-Brittannië wordt de noodklok geluid over mogelijke onrust en geweld in overvolle gevangenissen in Engeland en Wales. Vrijdag lieten Britse autoriteiten weten dat de gevangenissen binnenkort waarschijnlijk overvol zullen raken nu honderden relschoppers tot celstraffen zijn veroordeeld.

Maximaal

De Britse Dienst Justitiële Inrichtingen geeft toe dat de gevangenissen "goed gecontroleerd worden op eventuele onrust" nu er voor het eerst meer dan 86.000 gevangenen zijn. Dat is zo'n 2000 onder het maximale aantal gevangenen waarop het gevangeniswezen is berekend.

In een e-mail worden gevangenisdirecteurs gevraagd ?om te letten op de stemming en sfeer in hun gevangenis. The Guardian meldt dat er uit de e-mails blijkt dat de directeurs wel genoeg cellen hebben, maar dat ze zich wel meer zorgen moeten maken over de agressie van de gedetineerden.

Relschoppers

De afgelopen week zijn zevenhonderd mensen tot celstraffen veroordeeld. Veel van deze veroordelingen hadden te maken met de rellen in Londen en andere Britse steden.

Premier David Cameron heeft zijn goedkeuring uitgesproken over de zware straffen waartoe de relschoppers zijn veroordeeld. Toch is er ook kritiek op de straffen. Bijvoorbeeld in de zaak van twee Britten die op Facebook hadden opgeroepen tot rellen. De mannen zijn tot vier jaar celstraf veroordeeld, wat volgens sommige Britten "buitenproportioneel" is.

Beelden

Uit videobeelden die zaterdag door de Engelse politie zijn vrijgegeven blijkt dat relschoppers in Birmingham tijdens de rellen ongewapende agenten en een politiehelikopter onder vuur hebben genomen.

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe gemaskerde mannen tijdens de rellen op 9 augustus hun wapens gebruiken. Volgens de politie zijn er in totaal zijn elf schoten afgevuurd. Commissaris Chris Sims noemt het een "gecoördineerde poging om agenten te doden of verwonden". Bekijk de beelden rechts op deze pagina.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl