Toch nog veel papieren kaartjes in plaats van OV-chip

Eenvijfde van de reizigers reist nog steeds op een papieren kaartje. Verslaggever Jessica van Spengen spreekt met reizigers en NS-woordvoerder Eric Trinthamer.

  • 344 KEER BELUISTERD
Sluit video
Treinkaartje kopen ouderwets?

Maandag begint de NS een campagne om iedereen aan de OV-chipkaart te krijgen. Eind 2012 verdwijnen namelijk de kaartjes-automaten. De meeste klanten hebben inmiddels een OV-chipkaart, maar niet iedereen gebruikt die.

  • DUUR: 01 MIN 38 SEC
  • 2956 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 18 aug 2011

Het papieren kaartje leeft nog

Ov-chipkaartOv-chipkaartFoto: Sint Smeding / Creative Commons by nc-nd

Maandag begint de NS een campagne om iedereen aan de OV-chipkaart te krijgen. Eind 2012 verdwijnen namelijk de kaartjesautomaten. De meeste klanten hebben inmiddels een OV-chipkaart, maar niet iedereen wil eraan geloven. Volgens cijfers van de NS wordt er voor 20 procent van de reizen nog steeds een oud vertrouwd papieren kaartje gekocht, in plaats van in te checken met de OV-chip. Toch heeft 95 procent van de reizigers wel een OV-chip in het bezit. Waarom maken sommige reizigers nog steeds geen gebruik van de chipkaart?

Vergeten uit te checken

Wij gingen op onderzoek uit en vroegen reizigers naar hun argumenten om de OV-chipkaart niet te gebruiken. Het fenomeen uitchecken blijkt een belangrijk struikelblok voor onze respondenten: "Ik vergeet gewoon regelmatig uit te checken". Daarnaast worden de financiële consequenties van het niet uitchecken genoemd: "Als ik niet uitcheck krijg ik een hele hoge boete, dat heb je niet met een gewoon kaartje."

Het minimumbedrag dat er op je OV-chip moet staan, is ook een drempel: "Op een kaart zonder naam moet minimaal 20 euro staan, in verband met diefstal heb ik dat liever niet. En met weinig saldo kan ik niet inchecken." Ook: "Ik wil geen saldo op mijn kaart hebben, dan kan ik hem alleen maar kwijtraken."

Heel handig

Overigens blijkt uit ons onderzoek dat een belangrijk deel van de reizigers die wel reist op saldo, daar erg tevreden over is. Een van de enthousiaste respondenten: "Het is ontzettend handig! Nooit meer kaartjes kopen, alleen *ping* en in de trein stappen. Heeerlijk."

Eind 2012 schaft de NS de papieren kaartjes volledig af: dan zal iedereen toch echt aan de chipkaart moeten gaan geloven. Ook het relatief grote aantal van onze respondenten dat aangaf de papieren kaartjes vooral nog 'uit gewoonte' te kopen.

Door: Suse

Deel dit artikel