NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak tabaksfabrikanten vanwege schokkende foto's

Vier grote Amerikaanse tabaksfabrikanten hebben een rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid aangespannen. De fabrikanten vinden dat hun vrijheid van meningsuiting geschaad wordt, omdat ze vanaf oktober 2012 verplicht zijn een aantal schokkende foto's op hun pakjes af te drukken en zo de anti-rook-campagne van de overheid te promoten.

Eerder deze maand maakte de FDA, een overheidsinstelling die de veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt, bekend welke afbeeldingen er op de pakjes zouden moeten komen. Zieke longen, rotte tanden en een dood lichaam waarop autopsie is verricht zijn enkele plaatjes waar Amerikaanse rokers vanaf volgend jaar mee geconfronteerd worden wanneer ze een pakje kopen, als het aan de FDA ligt.

De fabrikanten zeggen dat het drukken van de nieuwe verpakkingen miljoenen dollars gaat kosten. Ook vinden ze dat de afbeeldingen vooral shockeren en de gebruikers niet simpelweg informeren over de feiten. De foto's die de producenten verplicht op hun eigen product moeten zetten, zouden kopers "depressief maken, ontmoedigen en afschrikken", aldus de producenten.

Onopvallend

De Verenigde Staten verplichtte zo'n 45 jaar geleden, als eerste land ter wereld, dat er een waarschuwing moest komen op verpakkingen van sigaretten. Wereldwijd hebben negenendertig landen een gelijksoortige wet aangenomen. In zo'n veertien landen, waaronder Brazilië, Canada, Nieuw-Zeeland en Maleisië is het plaatsen van afbeeldingen die rokers op de gevaren van hun verslaving wijzen ook al verplicht.

De waarschuwingen waren op de Amerikaanse verpakkingen wel heel onopvallend geplaatst en daarom is er in 2009 een wet aangenomen die de Amerikaanse producenten verplicht om zo'n 50 procent van de verpakking te bedekken met een waarschuwende tekst en afbeelding. De vier grote tabaksfabrikanten gaan nu tegen deze wet in beroep.

Vrijheid van meningsuiting

De producenten beroepen zich op hun vrijheid van meningsuiting. Dit kan omdat er in de Amerikaanse wetgeving ook sprake is 'commercial speech' waarbij ook commerciële bedrijven recht op vrijheid van meningsuiting hebben.

Door: Wendy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl