NOS NieuwsAangepast

Britse veiligheidsdienst moet Blackberry's kraken

De Britse veiligheidsdienst MI5 en het Hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie (GCHQ) zijn door de Britse overheid gevraagd om ze te helpen met het opsporen van mensen die betrokken waren bij de rellen van vorige week.

De veiligheidsdienst en GCHQ worden ingezet om de versleuteling van berichtenservice BlackBerry Messenger (BBM) zonder gerechtelijk bevel te kraken. Dat meldt de Britse krant The Guardian. MI5 houdt zich normaal bezig met gevaren voor de nationale veiligheid zoals terrorisme.

Pingen

BBM, of pingen zoals het in Nederland genoemd wordt, zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de rellen in Londen en verschillende andere Britse steden. De Britse politie kon tijdens de rellen geen toegang krijgen tot het netwerk van BBM, omdat die beveiligd is en daardoor alleen te lezen voor Blackberry-gebruikers.

Research in Motion (RIM), de fabrikant van Blackberry-telefoons, heeft wel meteen aangegeven actief mee te zullen werken met het politieonderzoek, maar RIM kan de inhoud van de berichten niet vrijgeven vanwege de Wet bescherming persoonsgegevens.

Gerechtelijk bevel

MI5 kan de ping-berichten al onderscheppen, maar mag die niet inzien omdat er geen gerechtelijk bevel is. Daarom is de hulp van GCHQ ingeschakeld.

Vrijdag werd in Engeland al een tiener gearresteerd omdat ze vrienden via ping aanspoorde om te gaan rellen in de stad Essex. De politie in Rotterdam heeft afgelopen weekend een jongen opgepakt die ook via zijn Blackberry oproep deed om te gaan rellen in de stad.

Rellen

De afgelopen week braken er rellen uit in verschillende Britse steden nadat een jongen werd doodgeschoten door een politieman. Vier dagen lang was het chaos in onder meer de Britse hoofdstad, vijf mensen hebben de rellen niet overleefd. Nu is het alweer een aantal dagen rustig en brengt de BBC ander nieuws. De Londense agenten moeten namelijk op hun lijn letten de komende dagen. Ze worden flink beloond voor hun optreden tijdens de rellen door de bevolking. Waar de agenten normaal gesproken kauwgom of een lolly krijgen van voorbijgangers, worden er nu cakes en driegangenmaaltijden aangeboden. Commissaris Tim Godwin adviseert zijn agenten om niet al te veel te eten. "Anders krijgen ze nog mijn figuur."

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl