NOS NieuwsAangepast

Ophef om "gas geven" in Duitsland

Met nog ongeveer een maand te gaan tot de deelstaatverkiezingen heeft Berlijn al een eerste relletje: De extreem-rechtse partij Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) heeft in de Duitse hoofdstad posters verspreid die bij veel Duitsers in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Op de posters is partijleider Udo Voight op een motor te zien, met de tekst "Gas geben" oftewel "gas geven". Critici zien hier een openlijke verwijzing naar de holocaust in.

Andreas Gram van de christendemocratische partij CDU stelde sprakeloos te zijn over het feit dat rechts-extremisten zo openlijk met associaties met de gaskamers spelen en Volker Ratzman van de Groene Partij sprak van een "bewuste provocatie". De NPD-leider Voigt stelde tegenover het Duitse magazine Der Spiegel dat de kritiek onzin is, en hij simpelweg een fervent motorrijder is en simpelweg met volle kracht het parlement in wil. "Na 66 jaar moeten mensen eens stoppen met zaken uit het verleden oprakelen", aldus Voigt.

NPD

De NPD zorgt wel vaker voor opstootjes binnen de Duitse politiek, en wordt door velen gezien als een neonazi-organisatie. De partij lijkt qua ideologie veel raakvlakken met de Nederlandse PVV te hebben: ze maakt zich erg sterk voor de Duitse nationale identiteit en strijdt tegen immigratie, islam en Europese bemoeienis. In hun partijprogramma beschrijven ze integratie van buitenlanders als "volkerenmoord" op de Duitsers. Momenteel heeft de partij zetels in enkele gemeentes en deelstaatparlementen, maar niet in het nationale parlement.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl