NOS NieuwsAangepast

De Berlijnse muur: een geschiedenisles

Vandaag is het 50 jaar geleden dat er begonnen werd aan de bouw van de Berlijnse Muur. De Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog, de strijd tussen het kapitalistische westen en communistische oosten.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in vieren gedeeld. Het noordwesten was voor de Engelsen, het zuidwesten voor de Fransen, het zuidoosten voor de Amerikanen en het noordoosten voor de Sovjet-Unie. Ook Berlijn, de hoofdstad, werd opgedeeld. Het oosten was voor de Sovjet-Unie en het westen voor de westerse geallieerden.

In het begin van die verdeling konden de mensen in Berlijn nog zonder veel problemen nog van het westen naar het oosten van de stad reizen en andersom. De economie in het oosten, de DDR, komt niet goed van de grond en het regime van de Sovjets is zwaar. Daarom gaan steeds meer mensen weg uit de DDR.

De Muur

Om dit te voorkomen bouwen de Sovjets een muur. Die muur was eerst vooral van prikkeldraad gemaakt, maar later werd de muur verder uitgebouwd. Steeds meer mensen kwamen tijdens hun vluchtpoging. Tot aan de val van de muur op 9 november 1989 vielen er zeker 136 slachtoffers.

Inspiratie

De Berlijnse Muur staat symbool voor de Koude Oorlog en heeft een hoop artiesten uit die tijd geïnspireerd. Filmmakers, dichters, schrijvers en zangers allemaal schreven of zongen ze over de muur en het leven aan een van beide kanten ervan.

In 'Over de Muur' van het Klein Orkest, wordt zowel het oosten als het westen van de stad bezongen. De zanger vraagt zich van beide kanten af in hoeverre de positieve punten opwegen tegen de negatieve kanten.

The Sex Pistols schreven het nummer 'Holidays In The Sun' na hun vakantie in Berlijn. "Ik hield van de muur en de gekte eromheen. De communisten keken naar de circusachtige omgeving van West Berlijn, dat nooit sliep, en dat was hun beeld van het Westen", aldus zanger John Lydon.

Nummer van de eeuw

'Winds of Change' van The Scorpions gaat over de politieke veranderingen in Oost Europa. In 2005 werd het nummer door Duitse televisiekijker verkozen als nummer van de eeuw. Het nummer wordt op televisie vaak gebruikt als achtergrond muziek wanneer er beelden van de val van de Muur worden uitgezonden.

Het staat voor veel Duitsers symbool voor her hereniging van Duitsland. Opmerkelijk is wel dat het nummer pas later populair werd: toen de muur viel bestond het nog niet.

Door: Wendy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl