NOS NieuwsAangepast

Ophef over telefoonnummers op Facebook

Er is weer eens ophef over het privacybeleid van Facebook. Gebruikers die de Facebook-app op hun mobiele telefoon hebben, merkten de afgelopen dagen dat het sociale netwerk alle gsm-contacten heeft gekopiëerd.

Door op de site op 'Account', 'Vrienden bewerken' en daarna 'Contacten' te klikken krijg je al je contactpersonen te zien, inclusief namen en telefoonnummers. Ook de telefoonnummers van mensen die geen Facebookpagina hebben, zitten in het systeem en daar is dan ook ophef over.

Persoonlijk

Online werd er meteen geroepen dat nu iedereen je persoonlijke telefoonnummers kan zien, maar dat klopt niet. De bewuste telefoonnummers kun je alleen zelf bekijken. Wat veel mensen dwarszit is dat het sociale netwerk telefoonnummers koppelt aan Facebookvrienden. Als een vriend haar of zijn nummer niet heeft doorgegeven, lijkt het erop dat Facebook je het nummer gegeven heeft, maar in werkelijkheid komt het van je eigen telefoon.

Toch blijft het een gevoelige kwestie, want Facebook heeft immers nooit expliciet toestemming gevraagd voor de actie. Al zal het waarschijnlijk wel in de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden staan.

Reactie

Facebook heeft inmiddels ook al gereageerd op de kritiek. "Onze 'Contact List', die eerst 'Phonebook', heette, bestaat al heel lang. De telefoonnummers werden ofwel meteen toegevoegd en gedeeld ofwel werden ze gesynchroniseerd via je mobiele telefoon", zegt de website. "Alleen jij kunt de nummers zien, net zoals op je telefoon."

Als je jouw persoonlijke nummers wil verwijderen van Facebook kan dat overigens. Je kunt de al geïmporteerde contactpersonen wissen als je ook de synchronisatie in de Facebook-app stopzet.

Erg?

De vraag is nu wel waarom Facebook de nummers kopieert en hoe veilig ze op je pagina zijn. Want als een Facebook-account gehackt wordt is diegene wel meteen zijn/haar hele telefoonlijst kwijt. Aan de andere kant kun je je afvragen in hoeverre het eigen verantwoordelijkheid is om alle voorwaarden goed te lezen. Hoe erg is het importeren van je mobiele nummers op Facebook dus? Is dit de reden dat jij niet op Facebook zit en ben je nu van plan je account te verwijderen?

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl