NOS NieuwsAangepast

Leiden Nederlandse conservatoria tweederangs muzikanten op?

Geen kwantiteit, maar kwaliteit. Daar pleiten (oud-)bestuurders en (oud-)docenten van conservatoria voor in De Volkskrant van vandaag. Volgens hen kunnen zes van de negen muziekinstellingen worden opgeheven. Het geld dat vrijkomt, kan worden besteed aan de begeleiding van jonge toptalenten. Nederlandse muziekstudenten kunnen niet op tegen buitenlandse concurrenten, zeggen ze.

Het zijn vooral de conservatoria in de Randstad (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam) die voor zo'n radicale verandering zijn. De anderen (Arnhem, Groningen, Zwolle, Tilburg, Maastricht en Utrecht) zijn minder enthousiast. Zij vinden dat conservatoria in de provincie belangrijk zijn voor het lokale culturele leven.

Bezuinigen

De discussie is ontstaan omdat kunstopleidingen in Nederland moeten bezuinigen. Staatssecretaris Zijlstra vindt dat er teveel studenten zijn die een kunstopleiding volgen. Lang niet iedereen kan later een baan vinden in de kunstsector. De HBO-raad stelde onlangs voor het aantal jazz- en klassieke muziekstudenten met 10 % te verminderen. Dit plan grijpt dus veel harder in.

"Het grote aantal opleidingen in Nederland, leidt ertoe dat ook zwakke kandidaten altijd wel ergens worden toegelaten" zegt pianist en docent Martyn van den Hoek in Volkskrant. "Wie niet wordt toegelaten in Amsterdam, probeert het in Den Haag en vervolgens bij andere conservatoria. Net zolang tot hij een plaatsje heeft."

Deze gang van zaken zorgt er voor dat de Nederlandse studenten niet meer aan de bak komen bij toporkesten. 'De Europese concurrentie is zeer zwaar', zegt oud-docent Cynthia Wilson. 'Daar kunnen de Nederlanders niet tegenop.'

Vragen

Klopt het wel wat in De Volkskrant wordt beweerd? Is de reputatie van de Nederlandse muzikant wel zo slecht? Op de Summer Academy in Bergen, waar 140 veelbelovende conservatoriumstudenten uit verschillen landen zijn, wordt daar heel anders over gedacht. Kijk vanavond naar NOS op 3 (ned3 22.40u).

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl