NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar Breivik: een overzicht

Uit het lopende politieonderzoek naar de dubbele aanslag in Noorwegen door Anders Breivik op 22 juli, komen steeds meer feiten naar boven. Hieronder een overzicht.

Zo blijkt nu dat de Noorse politie een langere route nam naar het eiland Utøya dan nodig was. Op weg naar het eiland heeft de politie zo'n 3,7 kilometer moeten varen terwijl een andere opstapplek de politie bijna drie kilometer had kunnen besparen. Eerder meldde de politie al dat de boot onderweg motorproblemen kreeg, wat leidde tot tijdsverlies. Breivik maakte op Utøya 69 slachtoffers.

Helikopter

Naast gerommel met de vaarroute, is ook aan het licht gekomen dat er tijdens de reddingsactie onenigheid binnen de politie was over het inzetten van een helikopter, aldus televisiezender NRK. Het zou lang onduidelijk zijn gebleven of er nu wel of geen scherpschutter met de helikopter mee moest gaan. Uiteindelijk is deze niet meegegaan, en ging de helikopter pas twee uur na de start van de schietpartij op Utøya van de grond. Dit terwijl er een andere reddingshelikopter klaarstond die binnen tien minuten zou kunnen vertrekken. Uiteindelijk is er toch voor boot en auto gekozen.

Drugs

Ook is aan het licht gekomen dat Breivik tijdens zijn daad onder invloed was van drugs. Dit blijkt uit bloedtesten die direct na zijn arrestatie zijn afgenomen. Een politie-officier bevestigt dat Breivik illegale drugs had genomen, waaronder steroïden. Welke andere drugs er in Breiviks lichaam zijn gevonden, wil hij niet zeggen. In zijn manifest haalt Breivik het gebruik van anabolen al aan om in het dagelijks leven zijn snelheid te verhogen en uithoudingsvermogen verbeteren. Over het algemeen werken anabolen steroïden niet alleen prestatiebevorderend, maar hebben ze ook invloed op iemands stemming en gedrag.

Verhoren

Zolang het onderzoek loopt, blijft Breivik vast in een isoleercel. Het enige contact dat hij heeft is met zijn advocaat en een priester, dat laatste weigerde hij eerder. Ook maakte zijn advocaat Geir Lippestad vandaag bekend dat Breivik op dit moment alle politieverhoren weigert. Daarnaast bevestigt de politie dat ze ervan uitgaan dat Breivik zijn moordpartij zelf heeft gefilmd. Op dit moment zijn ze op zoek naar camera's die hij hiervoor gebruikt zou kunnen hebben en zijn ze druk bezig met het verzamelen van ander beeldmateriaal voor een reconstructie.

Aftenposten

Tot slot heeft Breivik in één van zijn eerdere verhoren gezegd dat de Noorse krant Aftenposten ook een mogelijk doelwit is geweest voor zijn aanslagen. Hij had plannen om het gebouw waarin de krant haar hoofdkantoor heeft, op te blazen maar heeft hier uiteindelijk vanaf gezien omdat dit teveel burgerslachtoffers zou eisen. Breivik zag journalisten als een makkelijk doelwit en waren in zijn ogen bovendien verraders.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl