NOS NieuwsAangepast

"Deze jongeren hebben niets te verliezen"

Eerst was het alleen in Londen onrustig, maar vannacht liep het ook uit de hand in andere Engelse steden. Jongeren in achterstandswijken in Manchester, Liverpool, Birmingham en Bristol gingen de straat op en veroorzaakten relletjes. Ze bekogelden de politie, plunderden winkels en staken gebouwen in brand. Veel mensen voelen zich niet meer veilig. De politiechef heeft een oproep gedaan aan ouders om in de gaten te houden waar hun kinderen zijn en ze binnen te houden. "Er zijn te veel pottenkijkers op straat die het politiewerk in de weg staan."

Sinds zaterdag zijn meer dan 525 mensen gearresteerd. In Birmingham werden zo'n 100 mensen opgepakt. Sommige van de relschoppers zijn niet ouder dan 14 jaar.

Inwoners van Bristol werd geadviseerd om niet in het centrum te komen. Om een einde te maken aan de rellen worden er vannacht 16.000 agenten ingezet. Dat zijn er 10.000 meer dan afgelopen nacht.

Geen geld

Een getuige uit Hackney vertelde de BBC dat ze even met plunderaars sprak die op weg naar huis waren en hun enige uitleg was dat ze vandaag geen geld hadden. Een verslaggever kwam iemand tegen die op z'n BlackBerry berichtjes had over locaties waar ook geplunderd zou gaan worden. Volgens hem loopt het zo uit de hand vanwege frustratie over de armoede in het gebied.

Dat zeggen experts ook. "Veel van de betrokkenen komen uit wijken met lage inkomens en hoge werkloosheid", zegt criminoloog en jeugdcultuur-expert professor John Pitts in The Guardian. "Het zijn jongeren die niets te verliezen hebben. De normen die je er normaal van weerhouden om je zo te misdragen, kennen ze niet. Het is niet meer dan opportunisme."

Winkelen om 04.30 uur

Iemand uit Noord-Londen vertelde over tieners die hij had zien plunderen uit winkels. Twee meisjes hadden een 'doodgewoon' gesprek over waar ze eerst heen zouden gaan, Boots of The Body Shop. "Daarna kwamen ze heel blasé de winkel uitlopen, alsof ze gewoon om 04.30 uur hadden lopen winkelen." Andere jongeren werden gespot met koffers vol geplunderde spullen.

Volgens Pitts hebben ze ook iets gevonden om hun acties goed te praten. "Ze vinden het legitiem dat ze grote bedrijven bestelen. Die hebben veel geld, terwijl zij maar weinig hebben." En het feit dat de politie het allemaal niet kan bijbenen, zorgt voor een explosie aan wetteloosheid. "Ze hebben door dat de politie de zaak niet onder controle heeft en dat leidt tot een soort euforie - opeens heb jij de controle en kan niemand je wat doen."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl