NOS NieuwsAangepast

Harvard-jurist geïnstalleerd als nieuwe leider Tibet

In het Noord-Indiase stadje Dharamsala is de nieuwe premier van Tibet geïnstalleerd. Lobsang Sangay werd eind april gekozen door het parlement nadat de dalai lama was teruggetreden als politiek leider.

De 43-jarige nieuwe leider zal de moeilijke taak krijgen om in de voetsporen te streden van de dalai lama. De dalai lama (Tenzin Gyatso) maakte eerder dit jaar bekend het besluit om op te stappen als politiek leider van Tibet. Zijn taak als religieus leider blijft hij wel gewoon vervullen.

Academicus

Lobsang Sangay is nog nooit in Tibet geweest, hij is geboren in India. Tijdens de opstand in Tibet in 1959 vluchtten zijn ouders naar New Delhi in India. Sangay is geen monnik, zoals de dalai lama, maar een academicus. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Harvard.

Sangay wil net als de dalai lama een democratische maatschappij maken van Tibet. China weigert de autoriteit van Sangay te erkennen. "We zijn op ieder moment bereid om te onderhandelen met de Chinese regering", zei de nieuwe premier tegen een groot publiek.

Dalai lama

In 2001 kozen de Tibetanen voor het eerst een premier. De nieuwe premier krijgt door het opstappen van de dalai lama meer macht. Met de veranderingen lijkt de 75-jarige dalai lama vooruit te lopen op zijn overlijden. Zijn volgelingen moeten dan op zoek naar zijn reïncarnatie. Het kan jaren duren voor een nieuwe dalai lama is gevonden en nog veel langer voor die oud genoeg is om zijn volk te leiden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl