NOS NieuwsAangepast

Lib-Dems: legaliseer cannabis

De Britse Liberaal-Democraten willen cannabis legaliseren en andere drugs voor persoonlijk gebruik decriminaliseren. Daar wil de partij van Nick Clegg op hun jaarlijske conferentie volgende maand over stemmen. Ze verwachten dat alle partijleden zullen instemmen met het plan. Maar het is een controversieel voorstel omdat de markt dan door de overheid gereguleerd zou worden.

Cleggs coalitiepartners, de Conservatieven, zullen dan ook niet zo makkelijk overstag gaan. Die zeiden gisteren al bang te zijn dat zo'n beleid jongeren juist de verslaving in helpt.

De Lib-Dems willen een beleid dat vergelijkbaar is met Portugal, waar persoonlijk gebruik van drugs niet strafbaar is. Volgens de partij is het aantal verslaafden daardoor niet toegenomen. Ook noemen ze Nederland en Zwitserland als voorbeeld, "waar gereguleerd heroïnegebruik succesvol is gebleken".

Prioriteiten

De partij wil dat een panel van experts het voorstel gaat onderzoeken. De Lib-Dems vinden dat de huidige drugswet schadelijk en niet effectief is. "Mensen, voornamelijk jongeren, kunnen beschadigd worden door een strafblad en een verslaving. De prioriteit zou moeten liggen bij hun gezondheid en terugkeer naar de maatschappij, niet een straf."

Sommige leden pleiten voor meer scholing en vinden dat er in plaats van straffen meer gekeken moet worden naar behandeling en afkickprogramma's. Drugsgebruikers zouden dan niet meer achter de tralies belanden of een boete krijgen, maar moeten afkicken of in therapie gaan.

Het handelen in drugs blijft wel strafbaar.

Regering

In 2002 wilde de partij het drugsbeleid ook al aanpassen. Nu ze in de regering zitten, zou een voorstel serieuzer genomen kunnen worden.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl