NOS NieuwsAangepast

Goedkoop festival? Dan moet je in Oost-Europa zijn

Waar krijg je nog een halve liter bier voor één euro? En waar kun je voor 200 euro zeven dagen op een festival kamperen? In Nederland stijgen de festivalprijzen, dus gaat de festivalganger steeds vaker de grens over: op weg naar Oost-Europa.

Vooral het Hongaarse Sziget in Boedapest wordt gezien als een goed alternatief voor het dure en snel uitverkochte Lowlands. Van de 370.000 bezoekers komen er 15.000 Nederlanders naar Hongarije. Om hen allemaal in de Hongaarse hoofdstad te krijgen, organiseert onder andere muziekzender 3FM speciale treinreizen. Onze verslaggever was daarbij, dat hoor je hiernaast.

Ook het Duitse festival Melt heeft te maken met een Nederlandse invasie. De actieve werving in Nederland lijkt succes te hebben. Van de 20.000 festivalgangers komen er zo'n 3000 uit Nederland, zij vormen de grootste groep buitenlandse bezoekers.

Concurrentie

De 'nieuwe' festivals zijn niet alleen minder mainstream, ook de line-ups doen niet onder voor de evenementen in West-Europa. Toch hebben de talrijke festivals ook een nadeel: de bands kunnen steeds meer geld vragen voor hun optredens. Dit maakt het voor de kleinere festivals soms moeilijker om de concurrentie met de grote namen aan te gaan.

Vakantie

Naast de toegangsprijzen maken ook de horecaprijzen een bezoek aan Oost-Europa aantrekkelijk. Voor 70 cent heb je al een halve liter bier op het Servische Exit festival. Zo'n festival heeft nog meer voordelen: de bezoekers plakken er meteen een vakantie aan vast. Want in Hongarije en Servië kun je op net zulke zomerse temperaturen rekenen als in Spanje.

Meer prijzen van festivals vind je in de animatie hiernaast.

Door: Cynthia

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl