VN-rapport vernietigend over oliewinning in Nigerdelta

Een deel van de Nigeriaanse delta wordt verwoest door olie. En oliegiganten als Shell hebben in de afgelopen tientallen jaren bijgedragen aan die sluipende ramp. Dat blijkt uit een rapport van de VN.

  • DUUR: 01 MIN 23 SEC
  • 2477 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 4 aug 2011

VN: Olievervuiling Nigeria mogelijk grootste uit geschiedenis

Olievervuiling in NigerdeltaOlievervuiling in NigerdeltaReuters

De olievervuiling in Nigeria is mogelijk de grootste uit de geschiedenis. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de Verenigde Naties. Er is de afgelopen vijftig jaar in de Nigerdelta naar olie geboord en dat heeft tot veel schade geleid. Drinkwater, land en mangroves zijn veel erger vervuild dan gedacht.

De VN heeft grondig onderzoek gedaan op meer dan 200 locaties in Ogoniland, een regio in Nigeria. Daarvoor is ook gekeken naar de medische dossiers van inwoners.

Drinkwater

Op 69 plaatsen is gedetailleerder onderzoek gedaan naar de bodem en het grondwater. Land dat er op het eerste gezicht onaangetast uitziet, is ondergronds toch vaak vervuild. Zo is er in tien Ogoni-dorpen gekeken naar het drinkwater dat de mensen daar uit waterputten halen. In een van die dorpen blijken de inwoners water te drinken dat is vervuild met de gevaarlijke stof benzeen. De concentratie benzeen was 900 keer hoger dan toegestaan. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot kanker.

Maatregelen

Volgens het rapport moeten er drie nieuwe instituten worden opgericht. Die moeten onder andere toezicht houden op het naleven van de aanbevelingen en het geld dat geïnvesteerd moet worden beheren. Volgens de VN kan een aantal maatregelen, zoals het stoppen van olielekkages, gelijk effect hebben. Maar de totale schoonmaak en het herstel kan wel tot dertig jaar duren.

Shell

Oliemaatschappij Shell boort naar olie in het gebied. Gisteren gaf Shell toe verantwoordelijk te zijn voor twee olielekkages in Nigeria. Shell wil de schoonmaak betalen, net als een schadevergoeding aan inwoners.

Door: Laura

Deel dit artikel