NOS NieuwsAangepast

Hawalabankieren: spoorloos je rekeningen betalen

Het is niet bepaald nieuw, maar dikke kans dat veel mensen hun wenkbrauwen fronsen bij het horen van de term hawala-bankieren. Het kwam vandaag in het nieuws, toen bleek dat in Amsterdam een grote inval was gedaan in het World Fashion Centre (WFC).

Hawalabankieren werd eeuwen geleden voornamelijk in de Arabische wereld gedaan. Het is een formele manier van bankieren, je brengt je geld naar een bankier en meldt waar het heen moet. De bankier neemt contact op met de andere hawalabankier en brengt het geld over. Beide bankiers rekenen commissie en verdienen er zo aan. En het geld gaat, zonder digitale of papieren sporen, van de een naar de ander. Een prima manier voor criminelen om zaken te doen dus, zo zegt hoogleraar strafrecht Matthias Borgers. "Dit is erg aantrekkelijk voor criminelen, want er wordt maar weinig opgeschreven. Het is een circuit waar je goed terecht kan als crimineel."

Tips over deze vorm van 'ondergronds bankieren' bij het WFC waren aanleiding voor de inval daar vanochtend. Daarbij werden zes mensen opgepakt, en er werd ruim een ton aan contant geld gevonden. Het Parool meldt dat er de laatste maanden drie geweldsincidenten bij het WFC waren: er werd twee keer een granaat bij een winkel naar binnen gegooid, en een keer werden er kogels afgevuurd op een zaak.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl