NOS NieuwsAangepast

Ook Italië en Spanje bannen de boerka

Na Frankrijk en België, willen Italië en Spanje nu ook boerka's verbieden. Een wetsvoorstel tegen het dragen van gezichtsbedekkende kleding in openbare ruimtes, wordt na de zomer in het Italiaanse parlement behandeld. En zij staan hier niet alleen in: in steeds meer West-Europese landen is de boerka een onderwerp van discussie. Een overzicht over de stand van zaken.

Italië

De nieuwe wet in Italië wordt gesteund door de regeringspartij van premier Berlusconi. "Het verbod maakt een eind aan het lijden van veel vrouwen die worden gedwongen een nikab of boerka te dragen", zegt Barbara Saltamartini, politica in het Lagerhuis. Maar de oppositie vreest voor een tegenovergesteld effect. Zij zijn bang dat strenggelovige, islamitische vrouwen in een isolement terechtkomen omdat ze hun huizen niet kunnen verlaten. Naar schatting zijn er een paar honderd boerka- en nikabdragende vrouwen in Italië.

Spanje

Met een meerderheid van twee stemmen keurde de Spaanse senaat vorig jaar een voorstel over het verbieden van boerka's goed. De wetgeving hierover wordt nu uitgewerkt. Sommige Catalaanse steden hadden al een boerkaverbod. De Spaanse conservatieven daar vinden de traditionele, islamitische kleding discriminerend en een schending van de waardigheid van de vrouw.

Duitsland

Ook in landen als Duitsland en Oostenrijk laait de discussie rond boerkaverboden op. De Duitse sociaal-democratische SPD wil een verbod en noemt de boerka een symbool dat niets met religie te maken heeft. De rechtse, Oostenrijkse FPÖ was blij met de verboden in Frankrijk en België en ziet hen als een voorbeeld. Op lokaal niveau krijgt de partij steeds meer bijval.

Nederland

In Nederland is het boerkaverbod ook meerdere keren onderwerp van discussie geweest, maar een concreet verbod is er niet. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding is op dit moment wel verboden op scholen. Deze discussie speelt veel minder in Groot-Brittannië. Het wordt wel in de media besproken, maar de grote politieke partijen mengen zich er niet in. De Britse Europarlementariër Thomas Hammarberg zegt in the Guardian dat een boerkaverbod Europa's diversiteit in de weg staat.

Door: Cynthia

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl