NOS NieuwsAangepast

Protest Israël wordt voorlopig geen Arabische lente

Al maanden waart er een geest door de Arabische wereld. Revolutie! Ook in Israël beginnen jongeren de smaak te pakken te krijgen. Ze zeggen zelf geïnspireerd te zijn door het protest in de rest van de Arabische wereld. Eerst beklommen ze virtueel de barricades voor de te dure Hüttenkäse. Maar er is nog genoeg om over te protesteren: "Het land wordt praktisch geregeerd door zo'n tien rijke families die ook de belangrijkste media in bezit hebben," zegt correspondent Sander van Hoorn. Maar het huidige protest gaat vooral over de hoge huizenprijzen. Kunnen we binnenkort ook een revolutie in Israël verwachten?

Door het hele land hebben demonstranten inmiddels tentenkampen opgericht en zondag gingen duizenden de straat op in Tel Aviv. "Het protest is breder dan normaal en gaat dwars door politieke lijnen," zegt Van Hoorn vanuit Israël. Parallellen met het protest in de Arabische wereld zijn dan ook snel gelegd. "Ze zeggen letterlijk dat ze door die protesten zijn geïnspireerd, en organiseren zich ook via sociale media." Premier Netanyahu is inmiddels zo in het nauw gedreven dat hij recent een belangrijke reis naar Polen afzegde om de crisis het hoofd te bieden. Vandaag verklaarde hij de demonstranten tegemoet te komen in hun eisen, maar zij zeggen op hun beurt door te gaan.

Aanhoudend protest

Kern van het protest zijn de hoge huizenprijzen. Zeker 90 procent van het land is handen van het semi-private Israel Lands Administration. De huizenbouw verloopt erg bureaucratisch en volgens de demonstranten te langzaam. Veel van de bestaande huizen zijn bovendien in particulier bezit.

"Er is in Israël geen sociale woningbouw zoals in Nederland. In sommige wijken worden alleen luxe appartementen gebouwd," vult Van Hoorn aan. Starters hebben daarom geen kans op de huizenmarkt. Tot ergenis van starters bezitten veel rijke buitenlandse joden zogenaamde 'ghost apartments': zomerhuisjes die maar een paar maanden per jaar bewoond zijn.

Arabische inspiratie

In het land bestaat bestaat ook al langer frictie tussen joden die in de nederzettingen wonen en seculiere joden die vinden dat zij voor de kosten opdraaien. Net als in Syrië en Libië bestaat er ook in Israël een discussie over het vermoedelijke nepotisme van de rijke families. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. "De protestanten zijn er niet op uit om de democratisch gekozen regering met geweld omver te werpen," zegt Van Hoorn.

De meerderheid is het eens over de hoge huizenprijzen maar over de andere discussies bestaat minder overeenstemming. "Het hangt er van af aan wie je het vraagt. Er zijn vele stemmen bij de protesten. Maar de meeste mensen willen gewoon een bestaalbare woning." Voorlopig lijkt Netanyahu hieraan te zijn tegemoet gekomen. En ondanks zijn dalende populariteit kan hij nog steeds rekenen op een grote rechtse meerderheid in parlement. Voorlopig houden de protesten aan.

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl