NOS NieuwsAangepast

Vulkaanuitbarsting dreigt in Alaska

De vulkaan Mount Cleveland in Alaska zou volgens wetenschappers op uitbarsten staan. Het zou de grootste uitbraak van de vulkaan in tien jaar zijn. De vulkaan ligt erg afgelegen maar voor luchtvaartmaatschappijen zou een uitbarsting grote gevolgen kunnen hebben. Mount Cleveland ligt namelijk langs een aantal belangrijke Amerikaanse vluchtroutes.

Het Alaska Volcano Observatory heeft op basis van satellietbeelden de waarschuwing afgegeven. Het is wel lastig voor wetenschappers om de kans op een uitbarsting goed te voorspellen omdat er geen seismische apparatuur in de buurt van de vulkaan aanwezig is. Vanwege de afgelegen locatie van de vulkaan is het te kostbaar om de instrumenten in de buurt te plaatsen en daarom moeten de wetenschappers het doen met satellietbeelden, ooggetuigen en videobeelden van piloten en zeelui.

Vliegroute

Hoewel de eerste plaats op ruim zeventig kilometer van de vulkaan ligt, kan een uitbarsting dus wel grote gevolgen hebben voor het vliegverkeer. Veel vluchten tussen Noord-Amerika en Azië gaan langs de 1730 meter hoge vulkaan die op een eiland in het noordelijk deel van de Grote Oceaan ligt. De laatste grote uitbarsting in 2001 had een aswolk die tot acht kilometer de lucht in ging. In de afgelopen tien jaar zijn er nog wel kleinere uitbarstingen geweest.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl