Schutter Utøya is Anders Behring Breivik

De schutter is gisteren op het eiland aangehouden. Het gaat om een 32-jarige Noor.

  • DUUR: 44 SEC
  • 41056 KEER BEKEKEN
Sluit video
zaterdag 23 jul 2011

Profiel: verdachte Noorse schietpartij

Anders Behring Breivik als vrijmetselaarAnders Behring Breivik als vrijmetselaarTruthfrequencynews.com

Een dag na de aanslagen in Noorwegen is nog veel onbekend over de dader en de aanleiding. Aanvankelijk werd er gespeculeerd over de betrokkenheid van moslim-extremisten, maar die claim is nu niet waarschijnlijk. Volgens Noorse media is nu wel zeker dat de verdachte van de schietpartij bij het nabij Oslo gelegen eiland Utøya een 32-jarige man is van Noorse afkomst. Het zou gaan om Anders Behring Breivik, een man met rechts-extremistische opvattingen.

Breivik is na de schietpartij gearresteerd en heel de nacht verhoord door de politie. Tussen die schietpartij en de bomaanslag zou volgens de Noorse politie een "duidelijke link" bestaan. Politiechef Sveinung Sponheim liet in een persconferentie weten dat nog er nu nog geen aanwijzingen zijn dat er meerdere daders bij beide aanslagen betrokken zijn.

Rechts-extremist

De man zou tot voor kort woonachtig zijn in de buitenwijk Skøyen, in het westen van Oslo. Recent was hij verhuisd naar een boerderij nabij het plattelandsdorp Rena. Die boerderij wordt nu door politie onderzocht. Afgezien van een aantal kleine verkeersovertredingen zou Breivik volgens het Amerikaanse persbureau AP niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Hij is eigenaar van een groenteteeltbedrijf Geofarm en had de beschikking over grote hoeveelheden kunstmest. Dat kan een belangrijk ingrediënt zijn voor het maken van een bom. Bij de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 zijn ook grote hoeveelheden kunstmest gebruikt.

Volgens zijn Facebookpagina - inmiddels niet meer bereikbaar - is hij christelijk, politiek conservatief. Als lievelingsboeken gaf hij op Nineteen Eighty-Four (1949) van George Orwell en Franz Kafkas The Trial (1925). De Facebookpagina WE HATE YOU ANDERS BEHRING BREIVIK heeft inmiddels meer dan dertigduizend volgers. Volgens de Noorse krant Aftenpost was Breivik ook lid van de Noorse Vrijmetselaarij Orde. Er bestaat een Twitter-account op de naam van de verdachte. Daar is op 17 juli één tweet geplaatst: "One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests." Dit komt vrijwel overeen met een citaat van de achttiende-eeuwse liberale filosoof John Stuart Mill.

Wapens

Volgens het Noorse persburau NTB bezit de verdachte legaal meerdere vuurwapens en is hij lid van een wapenvereniging. De Noorse tabloid Verdens Gang meldt dat Breivik militaire dienst heeft gevolgd. Volgens de krant staan op zijn naam ten minste drie vuurwapens geregistreerd: een Glock-pistool, een geweer en een shotgun. De politie zegt dat hij voor twee wapens een vergunning had.

Een jeugdvriend vertelde tegen de tabloid dat Breivik sinds een aantal jaar rechts-extremistische berichten plaatse op zijn Facebookpagina, totdat deze werd geblokkeerd. Op het Noorse islam-kritische forum Document.no zou hij kritische berichten hebben geplaatst over de islam en multiculturalisme. Het forum heeft al zijn berichten verzameld.

Politiek

Volgens de Noorse politie uitte de verdachte zich op zijn eigen website ook kritisch over het Europese immigratiebeleid. Vorig jaar schreef hij onder meer over de Britse Conservatieve partij en de PVV. Volgens Breivik mag de partij van Geert Wilders zich met recht een echte conservatieve partij noemen.

In een reactie noemt Wilders de verdachte "een geweldadige, zieke psychopaat". Hij schrijft dat zijn partij "alles verafschuwt waar de man voor staat en heeft gedaan."

Door: Jan-Willem

Deel dit artikel