NOS NieuwsAangepast

Het einde van Don't ask, don't tell verwacht

Het Pentagon gaat vandaag bekendmaken dat het Don't ask, don't tell-beleid officieel ten einde is. Door het afschaffen van dit beleid hoeven homoseksuelen in het Amerikaanse leger niet meer te liegen over hun geaardheid.

Op 18 december stemde de Amerikaanse Senaat al voor het wetsvoorstel dat het omstreden beleid opheft. Maar die wet is niet meteen in de praktijk gebracht, omdat het Pentagon nog druk bezig was met het opstellen van regels voor het nieuwe beleid.

Verkiezingsbelofte

Verwacht wordt dat de minister van Defensie Leo Panetta later vandaag officieel bekendmaakt dat het DADT-beleid niet meer geldt. Het duurt vanaf dan zestig dagen voordat het verbod ingetrokken is. President Obama ondertekende het wetsvoorstel eind vorig jaar. Met het afschaffen van de DADT-regel heeft Obama een van zijn verkiezingsbeloftes ingelost.

'Don't ask, don't tell' werd in 1993 ingevoerd onder de toenmalige president Clinton. Sindsdien hebben naar schatting 13.000 militairen het Amerikaanse leger moeten verlaten nadat ze hun geaardheid naar buiten hadden gebracht.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl