NOS NieuwsAangepast

Koning Swaziland: test iedereen op hiv

Zeker een zesde van de bevolking in Swaziland is hiv-positief. Daarmee heeft het land procentueel het grootste aantal hiv-patiënten ter wereld. Maar omdat gevreesd wordt dat het werkelijke aantal twee keer zo hoog is, wil de koning dat alle bewoners van het Afrikaanse land getest worden.

Het land heeft 1,2 miljoen inwoners en daarvan weet een zesde zeker dat het besmet is met het hiv-virus. Het is belangrijk dat de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt zodat de patiënten medicijnen krijgen. Als ze niet behandeld worden, leidt hiv-besmetting in veel gevallen tot de ziekte aids en de dood.

Internationale organisaties zullen Swaziland helpen met het ambitieuze plan. Ook de Nederlandse organisatie Stop Aids Now draagt bij. Het project zal drie jaar duren.

Lesotho

De ziektes hiv en aids zorgen voor grote problemen in veel Zuid-Afrikaanse landen. Eerder deed Lesotho ook al een poging om zo veel mogelijk besmettingen te ontdekken. Het land werkt daarbij samen met de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze hopen dat meer openheid over de ziekte leidt tot meer bewustwording onder de bevolking. Dit jaar moet 80 procent van de inwoners boven de twaalf jaar zijn hiv-status weten.

Door: Cynthia

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl