NOS NieuwsAangepast

Internationaal Strafhof: wie zoeken ze nog meer?

Met de arrestatie van Goran Hadzic is de laatste door het Joegoslaviëtribunaal gezochte oorlogsmisdadiger gearresteerd. Het tribunaal is dus klaar met zoeken. Maar oorlogsmisdadigers komen niet alleen uit voormalig Joegoslavië.

Hoe zit het eigenlijk met andere zaken van het Internationaal Strafhof in Den Haag? Welke boeven staan er nog meer op de lijst? Daarvoor moeten we naar Afrika.

Charles Taylor De bekendste verdachte is misschien wel de Liberiaanse oud-president Charles Taylor. Zijn zaak loopt bij het Sierra Leone-tribunaal, dat gevestigd is in de hoofdstad Freetown, maar wordt om veiligheidsredenen bij het Strafhof in Den Haag gehouden. Het proces loopt al sinds 2007. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor honderdduizenden doden en gewonden in de burgeroorlog in Sierra Leone eind jaren negentig.

Felicien Kabuga Een andere belangrijke Afrikaanse misdadiger is Rwandese Felicien Kabuga. Hij wordt gezien als de financier van de ergste genocide in de geschiedenis van het continent: de moord op 800.000 Rwandese mannen, vrouwen en kinderen. Als mogelijke schuilplaatsen van Kabuga worden Zwitserland, Oslo en Nairobi genoemd.

Joseph Kony Ook is het Strafhof op zoek naar de Ugandees Jospeh Kony, leider van de Lord's Resistence Army. Hij wordt verdacht van de moord op burgers in Uganda en Congo en dwong kinderen hun eigen ouders te vermoorden. Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgegeven met 33 aanklachten.

Muammar Kadhafi De 'most wanted'-lijst is pas nog aangevuld met een opvallende naam: de Libische leider Muammar Kadhafi en zijn zoon Saif al-Islam. Volgens de aanklager van het Internationaal Strafhof is er voldoende bewijs dat zij verantwoordelijk zijn voor aanvallen op burgers, het werven van huurlingen en aanslagen op betogers. Sinds mei van dit jaar loopt er een arrestatiebevel.

Opvolger

Het Joegoslaviëtribunaal loopt op zijn eind nu alle misdadigers achter slot en grendel zitten. De opvolger is het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals. Deze organisatie zal de werkzaamheden van de internationale tribunaals van Rwanda en Joegoslavië afronden.

Het gaat om het berechten van mensen die voortvluchtig zijn, het behandelen van gratieverzoeken en het controleren van de uitvoering van de veroordelingen. Deze organisatie begint over drie tot vier jaar, als alle lopende rechtzaken afgehandeld zijn.

Joegoslavië

Sinds de oprichting van het Joegoslaviëtribunaal in 1993 zijn 126 oorlogsmisdadigers veroordeeld. Er lopen nog meerdere zaken die wachten op een uitspraak, waaronder die tegen Radovan Karadzic en Ratko Mladic. De verdachten van het tribunaal stonden allemaal terecht voor schending van mensenrechten, genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Door: Cynthia

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl