NOS NieuwsAangepast

Werken op vakantie niet persé slecht

Even een mailtje tikken voor de secretaresse, sms beantwoorden van een collega en dan een cocktail achteroverslaan en het zwembad in duiken. Workaholics hebben het maar moeilijk om ook tijdens de vakantie hun werk los te laten. Volgens promovenda Jessica de Bloom is werken tijdens de vakantie niet persé slecht, zolang het maar duidelijk ingepland is en reisgenoten er rekening mee kunnen houden.

De Bloom werkt al vier jaar aan een onderzoeksproject voor de Radboud Universiteit Nijmegen naar de invloed van vakantie op het welzijn van werkenden. Daarbij wordt gekeken naar winter-, zomer- en korte vakanties. Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat eenderde van de proefpersonen ook op vakantie actief bezig is met werk, gemiddeld minder dan een half uur. Echte workaholics trekken er zelfs een hele dag voor uit. "Voor je welzijn is het vooral belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet. Je hoeft niet te luieren op een strand. Voor de thuisblijvers is het gevaar wel groter dat ze alsnog achter de computer kruipen en mails beantwoorden."

Controle en verbondenheid

Volgens De Bloom is het belangrijk dat je zelf controle houdt over wanneer en hoelang je op vakantie werkt. Onverwacht gestoord worden door de baas of piekeren over het werk hebben juist een negatieve invloed. Ook de reisgenoten moeten niet vergeten worden. Een gevoel van verbondenheid met de kinderen, partner of meereizende vrienden zorgen voor een positief vakantiegevoel.

Tijdens de vakantie neemt ook de relatiekwaliteit toe omdat partners meer met elkaar praten dan in een normale werkweek. Het advies van De Bloom is om vooraf te bepalen wanneer en hoe lang je tijdens je vakantie met werk bezig wil zijn en dit te overleggen met je reisgenoten.

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl