NOS NieuwsAangepast

Nederlandse hackers opgepakt

Bij een grote internationale politieactie tegen hackersgroep Anonymous, zijn vier Nederlanders opgepakt. Ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn mensen aangehouden, waaronder één minderjarige. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie gaat het in totaal om 21 verdachten. Ze worden allemaal verdacht van samenzwering en het opzettelijk beschadigen van beveiligde computers.

Antisec NL

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de Nederlanders dinsdagavond door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche zijn opgepakt. Het zou gaan om vier leden van de hackersgroep AntiSec NL, een splintergroep voortgekomen uit Anonymous. Deze groep kwam de afgelopen tijd onder andere in het nieuws door het hacken van de datingsite pepper.nl en het internetbedrijf Nimbuzz.

De leeftijd van de vier varieerde van 17 tot 35 jaar en ze communiceerden met elkaar op een gesloten chatkanaal onder de nicknames Ziaolin, Calimero, DutchD3V1L en Time. Het Team High Tech Crime kwam de hackers op het spoor door zelf met een schuilnaam het chatkanaal binnen te gaan.

De woningen van de verdachten zijn onderzocht en daarbij zijn onder andere vijftien computer en externe harde schijven in beslag genomen.

WikiLeaks

Eind 2010 kwam Anonymous veelvuldig in het nieuws met hun aanvallen op de websites van onder meer Mastercard en Visa. De sites waren tijdens de aanvallen enige tijd niet bereikbaar. Ze werden door de hackersgroep aangevallen omdat Mastercard en Visa weigerden betalingen te doen voor de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl