NOS NieuwsAangepast

'Goddeloze hulp' toch naar Somaliërs

De militante moslimbeweging al-Shabaab heeft de ban op het leveren van hulpgoederen in de door hen gecontroleerde gebieden in Somalië opgeheven. De organisatie heeft de Verenigde Naties (VN) voor het eerst hulpgoederen laten afleveren in het gebied dat door droogte is getroffen. Volgens diezelfde VN treft de hongersnood in de Hoorn van Afrika in totaal 10 miljoen mensen.

Eerder deze week kondigden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) aan een hulpactie te beginnen voor de Hoorn van Afrika, waar de laatste jaren te weinig regen is gevallen. Met name in vluchtelingenkampen op de grens van Somalië met Kenia en Ethiopië heerst honger. Die kampen worden bevolkt door tienduizenden Somaliërs, die zijn gevlucht voor het conflict in hun land en de droogte daar. Tot nu was er een verbod voor hulporganisaties om in Somalië goederen te leveren aan de burgers, waardoor de vluchtelingenstromen bleven groeien.

Al-Shabaab stelde het verbod op hulp voor Somaliërs twee jaar geleden in, omdat ze 'anti-moslim' zouden zijn. Nu is het dus toegestaan om goederen te leveren, zolang ze "geen verborgen agenda hebben", aldus al-Shabaab.

Eerder deze week vroeg NOS op 3 aan hulporganisaties hoe de situatie is. Bekijk het interview met een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen hierboven.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl