NOS NieuwsAangepast

Zendmast ingestort. En nu?

Ruis. Dat is op veel plekken in Nederland te horen als je je favoriete radiostation aanzet. Twee belangrijke zendmasten in Nederland zijn namelijk in de problemen gekomen.

Het bovenste deel van de zendtoren in Smilde is ingestort. Dat is het gevolg van een brand op zo'n honderd meter hoogte. In de zendmast van Lopik woedde vannacht brand. Die was snel onder controle, maar na de problemen in Smilde is besloten alle appartuur uit voorzorg uit te schakelen.

Uit de lucht

Volgens zenderoperator Broadcast Partners kan zo'n 80 procent van Nederland op dit moment geen publieke radio via de FM ontvangen. Ook commerciële zenders, waaronder Q-music en Sky Radio liggen er deels uit. Radio 1 is als nieuwszender nu op 747 AM te ontvangen. Dat is eigenlijk de frequentie van Radio 5. Op de meeste kabelnetten, via satelliet en online kun je nog wel naar de radio luisteren.

Alle tv-zenders zijn gewoon te ontvangen via de kabel (analoog en digitaal), internet en satelliet. Digitenne, dat is digitale tv via de ether, doet het niet rond IJsselstein en Hoogersmilde, maar in de rest van het land wel.

De vraag is wat de gevolgen zijn op de langere termijn, zeker als het gaat om de deels ingestorte zendmast in Smilde. Nog niemand kan of wil daar antwoord op geven op dit moment, maar het is in ieder geval niet mogelijk om een andere mast zomaar de functies van de de zendmast in Smilde over te laten nemen.

Verantwoordelijk

Los van hoe de brand is ontstaan, is ook de vraag wie er nu direct verantwoordelijk is voor alle stations die niet te ontvangen zijn.

Staatsbedrijf NOVEC is eigenaar van de zendmasten. Alticom is de Franse exploitant van de toren. Broadcast Partners wordt ingehuurd door de meeste radiozenders (ook door de publieke omroep) en heeft de zendapparatuur in onderhoud (en huurt op zijn beurt dus weer bij Alticom).

Door Arno en Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl