NOS NieuwsAangepast

Ook discussie over media in Murdochs Australië

Ook in Australië is de discussie losgebarsten over de macht van Rupert Murdoch. Murdoch komt uit Australië, en daar bouwde hij zijn eerste nieuwsimperium. Ook daar wordt, na het afluisterschandaal rond News of the World, de druk steeds groter om een onderzoek in te stellen naar de rol van de media.

Premier Julia Gillard zei dat ze "waarlijk walgde" van de privacyschendingen van Murdochs kranten in Groot-Brittannië en dat ze openstaat voor een onderzoek in eigen land. "Het verbaast me niets dat het schandaal ook hier de dialoog opent over de rol van de media in onze democratie."

De leider van de Groenen, Bob Brown, roept op tot een onderzoek naar het eigenaarschap en de regulatie van de Australische media. "Mensen zijn terecht ongerust dat die dingen ook hier kunnen gebeuren", zei hij. "We moeten daar lering uit trekking en niet op onze handen zitten, hopend dat die praktijken hier niet plaatsvinden. Hij zei ook dat het in meerdere steden moeilijk is om een krant te vinden die niet van Murdoch is.

News Ltd.

Een van de grootste krantenuitgevers in Australië is News Ltd, eigendom van News Corp. Die geeft ook de enige landelijke krant uit, de Australian. Murdoch is eigenaar van die krant in de steden Brisbane, Darwin, Adelaide en Hobart.

In Australië zijn nog geen berichten geweest over afluisterpraktijken, maar volgens een media-advocaat in Melbourne is de Australische wet nogal vaag over het afluisteren van andermans voicemails. Dat komt ook doordat er daar nog geen rechtszaken over het hacken van telefoons zijn geweest.

De voorzitter van News Ltd noemt een onderzoek naar de werkwijze van Australische media "compleet onnodig", maar hij heeft wel beloofd mee te werken mocht er een parlementaire enquête komen.

FBI

Amerikaanse media melden dat ook de FBI vermoedelijke afluisterpraktijken van News Corp gaat onderzoeken. De telefoons van nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 zouden door het bedrijf zijn afgeluisterd. Steeds meer Amerikaanse senatoren pleiten nu voor een onderzoek.

Murdochs naar commissie

Murdoch en z'n zoon James komen dinsdag toch naar de commissie van het Britse parlement die het afluisterschandaal van News of the World onderzoekt. Eerste zeiden ze dat ze pas in augustus tijd hadden, maar nadat parlementariërs hadden gedreigd met een dwangbevel, hebben ze toch een plekje in hun agenda gevonden. Behalve vader en zoon Murdoch komt ook Rebekah Brooks naar het parlement. Zij was hoofdredacteur bij de krant.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl