NOS NieuwsAangepast

Vodafone-systeem in Groot-Brittannië gehackt

Britten die bellen met Vodafone moeten oppassen: hun telefoongesprek kan namelijk worden afgeluisterd. Hackers hebben een manier gevonden om bij elk gesprek van deze provider mee te luisteren doordat de beveiliging van privézendmasten niet in orde is.

Het gaat mis bij de zogenaamde femtocell. Zo'n femtocell is een basisstation in huis of in kleine bedrijven en versterkt het bereik voor mobiele telefoons. Het staat via internet in verbinding met Vodafone's netwerk. Nu hebben hackers dus een manier gevonden om dat systeem te kraken.

Hackers

De blog The Hackers Choice, meldt dat als je de de femtocell hackt, je toegang hebt tot het netwerk van Vodafone. En dan kan er op kosten van die klant gebeld en meegeluisterd worden.

De kraak blijkt niet eenvoudig. Hoewel het beheerdersaccount van elk zendstation hetzelfde is, moeten er ook onderdelen uit het apparaat gehaald worden en hardware worden toegevoegd. Volgens de blog kan niet iedereen dat zomaar uitvoeren.

Nederland

In Nederland lopen Vodafone-klanten geen gevaar omdat deze basisstations hier niet te koop zijn. Naast Groot-Brittannië, is de femtocell alleen in Ierland en Nieuw-Zeeland te koop.

Door: Laura

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl