NOS NieuwsAangepast

'Prettig Bloot' in Dordrecht

Wat mag wel en niet op een naturistenterrein? Die duidelijkheid was wel gewenst, vinden ze bij de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Daarom hebben ze een keurmerk in het leven geroepen en om elf uur vanochtend kreeg het terrein De Ammoniet van naturistenvereniging Goed Af in Dordrecht het eerste keurmerk 'Prettig Bloot'.

Het keurmerk zal gegeven worden aan campings en verenigingen die de gedragscode hanteren en het daartoe behorende protocol 'seksuele veiligheid'.

Gedragscode

Er was al wel een gedragscode, maar die is nu aangescherpt met een keurmerk. "Als federatie lopen we er steeds meer tegenaan dat bezoekers meer van ons verwachten en mondiger zijn", zegt een woordvoerder van NFN. "We willen er garant voor staan dat bezoekers van naturistenterrein veilig en op goede manier kunnen recreëren. Dat is al jaren het geval, maar we hebben er nooit richtlijnen voor gedefinieerd."

Volgens de NFN nopen recente maatschappelijke ontwikkelingen tot duidelijke richtlijnen over gewenst en ongewenst gedrag. Volgens Henk Smeeman van de federatie gaat het dan over seksueel misbruik binnen allerlei organisaties en is het goed dat juist een organisatie als NFN aangeeft dat dit soort dingen bij naturistenverenigingen niet worden getolereerd. "Je moet oppassen dat je geen mensen aantrekt die daar op af komen. En juist dan is het heel goed om een signaal af te geven dat wij dit soort dingen niet onder de mat poetsen. Integendeel dat we dat centraal melden en dat er ook wat mee gebeurd."

Er zijn in totaal ruim 60 naturistenterreinen in Nederland. Drie of vier komen nu in aanmerking voor het keurmerk.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl