NOS NieuwsAangepast

Een derde van Engelse universiteiten vraagt de hoofdprijs

Studeren in Nederland is niet goedkoop, maar het kan een stuk erger. Engelse studenten moeten namelijk fors meer gaan betalen. De veelbesproken 'tuition fees' voor september 2012 zijn gepubliceerd. Meer dan een derde van de universiteiten in Engeland gaat 9000 pond collegegeld vragen per jaar. Dat is zo'n 10.260 euro. Volgens de universiteiten zijn ze gedwongen hogere bedragen te eisen omdat de overheid flink gaat bezuinigen. In de komende vier jaar wordt er 40 procent minder uitgegeven aan hoger onderwijs.

Studieschuld

Studenten die naar Cambridge of Oxford willen, betalen de hoofdprijs van 9000 pond. Maar niet alleen de prestigieuze universiteiten vragen veel geld; gemiddeld moeten Engelse studenten 8400 pond per collegejaar gaan betalen.

Het geld wordt niet meteen van de rekening afgeschreven; studenten gaan een lening aan bij de overheid. Pas als ze afstuderen en beginnen met werken, moet de studieschuld worden terugbetaald. En die schuld kan met de komende verhoging van het collegegeld oplopen tot 38.000 pond (43.160 euro).

Beurs

Maar niet elke universiteit mag het bedrag zomaar verhogen naar 9000 pond. Als universiteiten het maximum bedrag vragen, moeten ze bijvoorbeeld meer uitgeven om armere studenten te kunnen laten studeren. Studenten met minder geld kunnen nog wel met regelingen aanspraak maken op een beurs.

De aangekondigde verhogingen zorgden voor veel onrust onder studenten eind vorig jaar. Ze gaven zich niet zomaar gewonnen en gingen massaal de straat op. Toch is er voor de Engelse studenten nog hoop, want niet overal in Groot-Brittannië is de prijs om te studeren zo hoog. In Schotland betalen de studenten 1820 pond per jaar.

Afgelopen collegejaar wierf de universiteit van Maastricht actief onder Britse studenten. Het aantal studenten uit het Verenigd Koninkrijk is daar meer dan verdubbeld.

Door: Laura

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl