NOS NieuwsAangepast

Studenten TU Delft racen op waterstof

Studenten van de TU Delft scheurden vandaag met piepende banden over het Spui in Den Haag. Allemaal in de naam van de wetenschap uiteraard. Ze presenteerden namelijk hun allernieuwste creatie: de Forze IV. Een raceauto die rijdt op waterstof. Verschillende autofabrikanten experimenteren al een tijd met voertuigen op waterstof. Volgens de studenten van de TU is hun racemodel het eerste in zijn soort.

"Duurzaamheid heeft te kampen met een suf imago en hiermee willen we aantonen dat dat onterecht is," zegt teamchef Wouter Krul. Dat voornemen lijkt vooralsnog geslaagd. Het voertuig trekt net zo snel op als een Porsche, weegt slechts 260 kilo en kan zo'n 120 kilometer per uur.

Klimaatneutraal

Het meest vernieuwende aan het ontwerp is de waterstofbrandstofcel die 60 kilowatt produceert, wat overeenkomt met 80 pk. De brandstofcel, die door de studenten zelf is ontwikkeld, zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit die een elektromotor aandrijft. De enige uitstoot is water, dus zolang ook de waterstof op een groene manier wordt geproduceerd, is de auto volkomen klimaatneutraal.

Competitie

Het voertuig wordt na de presentatie verscheept naar Groot-Brittanië om mee te doen aan de Formula Student UK competitie op het racecircuit Silverstone. Honderdtwintig studententeams van Australië tot de Gazastrook doen daar mee met de competitie en het is daarmee het grootste motorsportevenement voor studenten ter wereld.

Een Frans team dat ook mee zou doen met een waterstofvoertuig in een andere klasse heeft zich teruggetrokken. De voertuigen van andere teams rijden op benzine, ethanol of elektriciteit.

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl