NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie steunt Noord-Korea

De Europese Commissie heeft vandaag tien miljoen euro aan voedselhulp toegezegd om het hongerlijdende volk van Noord-Korea te steunen. Het doel is volgens de commissie om zo'n 650.000 Koreanen van de hongerdood te redden, tijdens de huidige periode van voedseltekorten. Internationale sancties en wantrouwende regeringen in zowel de Verenigde Staten als buurland Zuid-Korea hebben voor een flinke afname gezorgd in de gebruikelijke donaties aan het gesloten land. Volgens een rapport van de Verenigde Naties van maart dit jaar zijn er momenteel meer dan zes miljoen Noord-Koreanen die dringend behoefte hebben aan voedselhulp.

Op de officiële website van Noord-Korea wordt overigens nog altijd stellig beweerd dat Noord-Koreanen een zeer hoge levensstandaard genieten, en dat het land totaal geen daklozen, werklozen, prostituees en hongerlijdende mensen kent. Hoewel het erkent dat er in de jaren '90 problemen waren door overstromingen en het instorten van de Soviet Unie, zou het land zich rond de eeuwwisseling alweer helemaal hebben hersteld. Volgens onder andere de CIA Factbook was dit herstel echter vooral te danken aan internationale hulp, en het versoepelen van bepaalde reguleringen. Zo werd het voor op experimentele basis toegestaan voor burgers om voedsel te verbouwen voor persoonlijk gebruik.

In 2005 werden deze veranderingen alweer teruggedraaid, en werd bovendien de meeste buitenlandse voedselhulp door de regering tegengehouden. Daarnaast voerde de regering in 2009 een nieuwe munteenheid in en kreeg de bevolking slechts een week de tijd om haar oude geld in te wisselen. Hierdoor raakten veel Noord-Koreanen al hun geld kwijt. Hierdoor stortte de voedselhandel op de zwarte markt ook van de een op de andere dag in. Volgens het eerder genoemde rapport van de VN is meer dan driekwart van de Noord-Koreaanse bevolking dan ook chronisch ondervoed.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl