NOS NieuwsAangepast

Gevangenis voor Thaise twitteraars

Politiek is zondag een verboden onderwerp op sociale media in Thailand. Er zijn namelijk verkiezingen, en campagnevoeren via sociale netwerksites is verboden door de Thaise regering.

Politici en hun supporters mogen niet twitteren of facebooken, en kunnen maximaal zes maanden de cel in als ze de wet overtreden, meldt de secretaris-generaal van de verkiezingscommissie. Het verbod geldt overigens ook voor sms'jes en het doorsturen van e-mails.

Arrestaties

"Meer dan honderd agenten zullen constant controleren of iedereen zich aan de regels houdt", zegt politiewoordvoerder Prawut Thavornsiri. "Als we de oorsprong van een online bericht meteen kunnen lokaliseren zal er direct een arrestatie worden verricht en zullen we de site in kwestie blokkeren."

Politieke campagnes op sociale media zijn al langer verboden in Thailand, maar door de snelgroeiende populariteit van sites als Facebook en Twitter zitten de autoriteiten er tegenwoordig bovenop.

Eerste vrouwelijke premier

Ruim een jaar na de verregaande anti-regeringsprotesten van de roodhemden kan de Thaise bevolking zondag de volksvertegenwoordigers kiezen. De kans bestaat dat Yingluck Tkaksin, de zus van oud-premier Thaksin 50 procent van de zetels in het parlement krijgt. Mocht Thaksin de verkiezingen winnen dan zal ze de eerste vrouwelijke premier in de Thaise geschiedenis zijn.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl