NOS NieuwsAangepast

Onder de 16 en alcohol? Boete!

Ben je strafbaar als je onder de zestien bent en alcohol drinkt? Ja, besloot de Tweede Kamer vanmiddag. De Kamer stemde over een wet die ervoor moet zorgen dat jongeren onder de zestien jaar een boete krijgen als ze in het openbaar drinken.

Het was al strafbaar als supermarkten, kroegen en slijterijen alcohol aan minderjarigen verkochten. De jongere kreeg in dat geval geen boete. De PvdA en CDA wilden ervoor zorgen dat de jongere in overtreding is, als die op straat alcohol bij zich heeft. Die wens komt nu in vervulling.

Ter discussie

Zo'n twee weken terug is er in de Tweede Kamer uitgebreid gedebatteerd over het onderwerp. Een meerderheid leek voor de nieuwe wet. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelen was voorstander van de plannen: "Met de regeling gaat er een duidelijk signaal naar de jongeren", zegt Henrieke Crielaard.

"Niet alleen de ondernemers moeten aansprakelijk worden gesteld als een minderjarige alcohol koopt. Met de nieuwe wet bereik je een afschrikeffect", zegt Crielaard. "Jongeren die betrapt worden met alcohol op zak, gaan niet snel nog een keer de fout in."

Leeftijdsgrens

Het STAP, een kennisinstituut voor alcoholbeleid, is tegen het strafbaar stellen. "Het wordt minderjarigen te aantrekkelijk gemaakt alcohol te drinken. De verhoging van de leeftijdsgrens naar achttien, heeft meer effect", zegt Wim van Daalen.

Door: Laura

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl