NOS NieuwsAangepast

Overleden Goeken was Suzanne Vermeer

Thriller-schrijver Paul Goeken is overleden. Misschien zegt die naam je niet zoveel, bekender is het pseudoniem waar hij onder schreef: Suzanne Vermeer. Goeken schreef vijf thrillers onder zijn eigen naam, en publiceerde in 2006 zijn eerste boek als Suzanne Vermeer, All Inclusive.

Het nieuwe boek van Suzanne Vermeer was al bijna af, en zal ook gewoon uitkomen heeft de familie besloten. Paul Goeken is 48 jaar geworden.

Het was al bekend dat de naam Suzanne Vermeer een pseudoniem was, maar van wie bleef tot nu toe geheim. De uitgever vertelt dat alle interviews met Vermeer daarom ook via de mail gingen en dat andere interviews altijd afgewezen werden. "Vermeers succes is dan ook bijzonder", zegt de uitgever, "want de schrijver kon maar beperkt ingezet worden voor promotie". Vorig jaar september beweerde schrijver Ernest van der Kwast nog dat hij achter het pseudoniem zat.

De hoofdredacteur van crimezone.nl, Sander Verheijen, zegt op de website dat de naam Suzanne Vermeer verzonnen is. "Een oer-Hollandse naam die lekker in het gehoor lag." Vermeer moest wel een gezicht krijgen. De uitgever herinnerde zich een model dat eerder op een aanbiedingsbrochure van de uitgeverij had gestaan. "In het grootste geheim werd de foto geschoten, dusdanig gemaakt dat niemand haar zou herkennen", schrijft Verheijen.

Andere pseudoniemen

De bekendmaking van wie er achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zit, roept de vraag op over welke schrijvers nog meer onder een pseudoniem schrijven. Welke auteurs hebben we bijvoorbeeld nog nooit gezien of gehoord? Reageer hieronder.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl